Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Dövblind pappas berättelse berör tusentals

Torbjörn Svenssons berättelse om en dövblind pappas kamp för att få hjälp i vardagen har delats av tusentals.

"När man går igenom livskriser behöver det inte bara vara negativt. Jag har utvecklat mitt skrivande", säger Torbjörn Svensson som startade bloggen när han körde motorcykel. Sedan blev den ett sätt att förmedla till vänner och familj vad som hände honom, och att nå ut om dövblindas situation.Bild: Tom Wall
"Jag är Torbjörn. Torbjörn som råkar ha dövblindhet."
Facebook-inlägget som inleds "en dövblind ropar till dig!" har efter två dagar hunnit delas över 2500 gånger.
I inlägget beskriver Torbjörn Svensson från Höganäs sin vardag med dövblindhet - och kampen för att få hjälp.
– Jag kämpar inte bara för min skull. Vi är ett antal dövblinda i samma situation, säger han.
33-årige Torbjörn Svensson bloggar om att leva med RP, ögonsjukdomen Retinitis pigmentosa, och vill lyfta dövblindas situation.
Han berättar om två års kamp för att i dag ha rätt till 75-procentig sjukersättning från Försäkringskassan.
Under intervjun har vi hjälp av en dövblindtolk som kommunicerar med teckenspråk i Torbjörns handflata. Hon berättar samtidigt för honom vad som sker i rummet.
Torbjörn Svensson fick sin diagnos som 29-åring: Ushers syndrom - RP som gjorde hans syn allt sämre i kombination med en medfödd hörselskada. Då jobbade han som lastbilschaufför, körde motorcykel och var nybliven pappa. Livet tog en vändning, som han berättade om i en intervju med HD i september.
Torbjörns Svensson har 15 graders syn kvar på ena ögat och svag hörsel. "Jag är inte helt blind, men det är en röra av intryck på det vänstra ögat", förklarar han.Bild: Tom wall
Två gånger har han fått avslag på sin ansökan om att få ledsagning. Senast var kommunens bedömning att han inte tillhörde den krets som hade rätt till LSS-insatser.
Men Torbjörn överklagade till förvaltningsrätten - och vann.
– Jag ska inte behöva ta den här striden i Sverige 2016, säger han.
Nu har han fått rätt till 20 timmars ledsagning i månaden.
– Det är i princip vad jag utnyttjar för att handla. Men jag går miste om mycket som andra tar som självklart, som att kunna gå ner och köpa mjölk, hänga med vänner, ta sig från punkt a till b.
Men prio ett är hans två barn, 4-åriga Alva och 1-åriga Hugo. Efter en skilsmässa hoppas han nu att de ska kunna bo hos honom varannan vecka.
Han väntar på beslut om han ska beviljas personlig assistens, någon som kan vara hans ögon och öron när han är med barnen.
Det är inte första gången Torbjörn Svenssons inlägg väcker uppmärksamhet. 2015 skrev han på Facebook om att en vit käpp med röd tejp signalerar både synskada och hörselskada - och fick 40 000 delningar.Bild: Tom wall
Torbjörn Svensson beskriver karusellen för att få hjälp hittills som "otroligt själsdödande".
– Det blir en kamp för att få den hjälp man behöver, och med att förklara vad dövblindhet är. Jag har bra tal och tittar rakt på dig när vi pratar. Det är svårt att förstå mitt handikapp.
På Facebook skriver han: "Vi faller mellan stolarna, lagtext tolkas för att slippa bistå med resurser och liv går till spillo. Många lever ett isolerat liv, ett liv där man aldrig får lov att få vara den man är."
Han beskriver sig som en helt vanlig pappa, som byter blöjor, tillrättavisar och umgås med sina barn. Men som behöver hjälp med det kommunikativa och visuella.
– Jag är en normal snubbe, jag är pappa, jag är Torbjörn. Jag är jag. Jag vill fortsätta vara det.
Följ HD Höganäs på Facebook.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen