Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Frågvis askkopp ska samla fimpar

Säger du kex eller chex? Och är du rökare? Kasta fimpen och visa vilket uttal du föredrar. Om det blir roligt att slänga skräp på rätt plats kan Helsingborg bli renare, hoppas kommunen.

[object Object]Bild: Helsingborgs stad
En klassisk språkfråga ska få rökare att hellre kasta fimpen i askkopp än på gatan. Det hoppas Helsingborgs stad som har nappat på en idé av gymnasieeleverna Filip Lassing, Per Larsson, Simon Homander och Alfred Ribbenvik som nyligen tog studenten från Procivitas.
Häromdagen satte de upp tre askkoppar med olika frågor, varav en gäller kex-uttalet. Askkopparna har placerats på Gustav Adolfs torg, Möllegränden och Bruksgatan.
– Vi valde platser där folk samlas och står stilla en stund, kanske väntar på bussen eller går ut från en nattklubb för att röka, säger Filip Lassing.
Han och kompisarna studerade entreprenörskap i skolan och hade som uppgift att förverkliga en idé. Att det blev en askkopp började med funderingar kring hur Helsingborg kan bli bättre.
– Vi ville göra något lokalt och tänkte att nedskräpning är ett problem. Sedan nischade vi in oss på fimpar, som ju är ett vanligt skräp.
För att få rökare som slänger fimpar på gatan att ändra sitt beteende, är tanken att en rolig uppgift ger bättre effekt än pekpinnar och förbudsskyltar.
– Vi tänkte ut några frågor som inte är laddade och som inte har något givet svar. Det ska vara lite lättsamt, säger Filip Lassing.
När de hade en färdig ritning kontaktade eleverna Helsingborgs stad.
– Idén är ju genial, så den ville vi absolut vara med och förverkliga. Det passar bra in i vårt tänk att leka fram en diskussion, säger Ola Paulsson, projektledare för I love Hbg, stadsbyggnadsförvaltningen.
Han tillägger att kommunen tidigare har testat det så kallade nudging-konceptet, som genom uppmuntran på olika sätt ska få folk att göra rätt. Till exempel fylls stadens papperskorgar som har försetts med röd matta och fotsteg fortare med skräp än de vanliga papperskorgarna.
Ola Paulsson bedömer att den allmänna kunskapen om annat skräp är större än om just fimpar, som av en del rökare inte ens ses som skräp utan snarare som en äppelskrott som försvinner i naturen.
– Om jag är tillsammans med folk som röker och slänger en fimp, brukar jag fråga om de vet vad som händer med den. När jag berättar att det tar mellan fem och tio år för naturen att bryta ned den och att fimpen innehåller allt gift som inte har åkt ned i rökarens lungor, brukar de bli förvånade, säger han.
Förutom att en massa fimpar på marken ser trist ut, menar Ola Paulsson att det också signalerar bilden av en otrygg stad.
Nu blir det upp till bevis för de nya frågvisa askkopparna om fimparna på marken blir färre. I sommar ska de fyra unga uppfinnarna studera nedskräpningen kring askkopparna och sedan utvärdera resultatet.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen