Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Så ska Helsingborg växa – kolonierna riskerar att rivas

Helsingborg kommer att växa rejält i framtiden och då offras koloniområdena för bostadsbyggande.

Bild: Emil Langvad
Inom några dagar kommer ett förslag om framtidens Helsingborg att presenteras. Förutsättningen är att Helsingborg enligt prognoser växer med 40 000 människor de närmaste 20 åren.
Vilket är lika mycket som ett Ängelholm.
Utvecklingen innebär rejäla påfrestningar och utmaningar. Det behövs bland annat uppemot 30 000 nya bostäder, utbyggd offentlig service, cirka 20 000 jobb och smarta transportlösningar.
– När det gäller bostäder letar vi främst efter hårdgjorda ytor, säger projektledaren Stina Pettersson på stadsbyggnadsförvaltningen.
Och menar bland annat större parkeringsytor, men det är också i det resonemanget koloniområdena i Helsingborg kommer in. De allra flesta av dem offras för att det ska kunna byggas bostäder.
– Vi prioriterar bostäder framför kolonier, säger Stina Pettersson.
Koloniområdena ligger på kommunal mark som hyrs ut till koloniföreningar som sedan fördelar tomterna bland sina medlemmar. Många kolonistugor har med tiden utvecklats till att bli små sommarstugor som folk bor i, framförallt under årets varmare månader.
Läs också Kolonister ogillar bostadsförslag
Enligt förslaget är det bara Ringstorps, Apladalens och Närlundas koloniområde som sparas. Resten föreslås rivas för att ge plats åt det framtida Helsingborg.
Och i viss mån ska mindre odlingslotter kompensera för de försvunna kolonierna.
Eftersom man i Helsingborg valt att förtäta staden i stället för att bygga på åkermark kommer det heller inte att finnas plats att bygga friliggande villor inne i Helsingborg, utan allt fokus ligger på flerbostadshus.
En annan förändring som måste ske för att Helsingborg ska kunna växa är att utveckla trafiken, vilket i praktiken innebär mer kollektivtrafik, fler som cyklar och går och betydligt färre som använder bil.
Förslaget som kommer från tjänstemän på stadsbyggnadsförvaltningen ska ut på samråd med start nästa vecka. Samtidigt öppnas en särskild internetsida där vem som helst kan gå in och titta på hur tjänstemännen tänkt sig framtiden. Där finns både texter, kartor och bilder. Och vem som helst kan lämna synpunkter.
Nästa vår ska man ha kommit så långt att det finns ett förslag att ställa ut och vintern 2017 förväntas politikerna ta ett slutligt beslut.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen