Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ökänd bosnisk IS-jihadist sökte asyl i Malmö

En 46-årig bosnisk IS-jihadist som anses mycket farlig togs i måndags i förvar av polisen i Malmö. När mannen sökte asyl tog Migrationsverket över ärendet – och stoppade utvisningen. ”Sverige har fått rykte som en säker inkörsport för terrorister”, säger kommissarie Leif Fransson vid gränspolisen.

Bilden är ett montage.Bild: TT/Patrick Persson
Fallet med den ökände jihadisten från Bosnien blottar en spricka mellan två svenska myndigheter: Polisen och Migrationsverket.
Polisen är kritisk till att brottslingar och terrorister som finns antecknade på Schengens spärrlista över personer som ska nekas inresa ändå kommer in i Sverige – så fort de söker asyl.
– Så fort de här personerna slänger in sitt trumfkort och säger "asyl" så öppnar sig pärleporten, säger kommissarie Leif Fransson vid gränspolisen i polisområde Syd.
Den 46-årige IS-jihadisten anlände med sina fyra barn till Malmö Airport med direktflyg från Tuzla i Bosnien i måndags.
I kön till passkontrollen uppträdde han nervöst och bytte ideligen kö, vilket väckte gränspolisens misstankar.
Han visade upp ett nästan nytt bosniskt pass.
När gränspolisen kontrollerade det mot Schengens SIS-register visade det sig att mannen spärrats för inresa på begäran av Frankrike – där fotbolls-EM nu pågår och där säkerheten är massiv av rädsla för nya terrordåd efter IS-attackerna i Paris i november och i Bryssel i mars.
För Europas säkerhetstjänster är 46-åringen välkänd som en veteranjihadist i terrorsekten Islamiska statens tjänst.
Han anses mycket farlig.
Redan 2010 greps han av polisen i staden Kozarska Dubica i Bosnien för innehav av illegala vapen. Vid razzian beslagtogs, förutom automatvapen och pistoler, svarta jihadistfanor och wahabitisk propagandamateriel.
Den lokale åklagaren pekade ut mannen som ledare för en ”extremistcell”.
Sommaren 2015 berättade bosniska medier om hur Islamiska staten upprättat ett träningsläger i en bergig skogstrakt vid byn Osve i Bosnien. Från lägret skickades jihadister till Syrien för att strida.
Men polisen befarade också att lägret kunde bli bas för framtida terrordåd i Europa. En av männen bakom lägret var 46-åringen, som då beskrevs som jihadveteran.
I februari i år greps han igen av polisen i Turkiet, misstänkt för att ha varit i Syrien och stridit för Islamiska staten. Han skickades tillbaka till Sarajevo där bosnisk polis mötte honom på flygplatsen. Mannens pass beslagtogs och han belades med reseförbud.
Så i måndags dök han plötsligt upp på Sturups flygplats med ett nytt bosniskt pass, utfärdat i mars.
Så snart gränspolisen upptäckt att 46-åringen fanns på SIS-spärrlistan över farliga personer togs han i förvar för snabb utvisning. Säpo underrättades. Och mannen placerades i häktet på Rättscentrum i Malmö.
De fyra barnen hämtades på flygplatsen av mamman som redan befann sig i Sverige på besök hos en vän i Rosengård.
Men då begärde 46-åringen plötsligt asyl i Sverige.
Därmed var polisen tvungen att överlämna ärendet till Migrationsverket.
– Vi har inte längre något ansvar för honom. Det är Migrationsverkets ärende fullt ut nu, säger Leif Fransson.
Syftet med SIS spärrlista är att förhindra brottslingar och terrorister att komma in i Schengenområdet, där Sverige och de flesta EU-länderna ingår. Väl innanför den yttre gränsen kan ju en farlig person röra sig fritt över gränserna mellan medlemsländerna.
I linje med det borde den 46-årige jihadisten omedelbart ha utvisats tillbaka till Bosnien, anser Leif Fransson.
– Ett annat Schengenland, Frankrike i det här fallet, har ju redan prövat hans farlighet och bedömt att han ska spärras. Då ska inte Sverige släppa in honom och bli något slags inkörsport.
– Regeringen och riksdagen har slagit fast att vi ska skärpa gränskontrollen och inte låta vem som helst komma in. Men det känns som om Migrationsverket inte riktigt går i takt, säger Leif Fransson.
Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket, bekräftar att verket tagit över fallet.
– Jag kan bekräfta att mannen har sökt uppehållstillstånd i Sverige. Vi kommer att hantera hans asylansökan i sedvanlig ordning, säger han.
Eftersom 46-åringen kommer från Bosnien har han i praktiken ingen möjlighet att få asyl i Sverige.
Enligt Sydsvenskans och HD:s källor sitter han fortfarande i förvar.
När en person bedöms utgöra en säkerhetsrisk ska Migrationsverket alltid inhämta Säpos åsikter.
– I den här typen av ärenden är alltid säkerhetspolisen informerad. Vi kommer att hantera fallet skyndsamt, säger Fredrik Bengtsson.
Vad betyder det?
– Att vi inte talar om månader innan beslut.
Bosnien är tillsammans med Sverige och Belgien de länder i Europa varifrån flest medborgare – räknat per capita – har anslutit sig till Islamiska staten i Syrien och Irak.
Gå till toppen