Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Klippan

Skolediga barn på matlagningskollo

Sommarlovet har precis börjat och vad väljer då 20 skollediga barn i Ljungbyhed att göra? Jo man går till skolans hemkunskapssal och ha matkollo i en vecka. På fredagen var det dags för avslutning.

Wagma Hoshemi tycker egentligen mest om att baka men har inget alls emot att göra pizza.Bild: Lars Möller
Klippans kommuns nya kostansvarige Lill Spenninge har sedan hon tillträdde sin tjänst satsat på att få in måltiden i pedagogiken. Hennes strategi är att skapa kunskap och intresse kring det barnen ska äta genom att de får bli delaktiga.
– Att vi startar ett sommarkollo här i Ljungbyhed är en del i det arbete som rektor Marie Berlin bedriver. Med stötta från Hushållningssällskapet i Skåne och Livsmedelsakademin har vi kunnat ha matkollot denna första sommarlovsvecka, berättar Lill Spenninge medan hon samtidigt svarar på 20 frågor från vetgiriga och aktiva barn som är i full fart att färdigställa fredagens lunchbuffé.
Amanda Persson, Irja Hardebrant och Isabella Lidborn hade alla tre högst genomtänkta åsikter om vad man tycker om för olika maträtter.Bild: Lars Möller
Barnen är i åldern 7 till 13 och entusiasmen går det inte att ta fel på.
– Nej det gick snabbt att få gruppen full, säger Lill Spenninge med ett leende.
De deltagande skollediga hade inga problem att förklara varför de lagade mat på sommarlovet.
– Detta är jättekul. Jag gillar att laga mat. Men jag tycker det är ännu roligare att baka, berättar Wagma Hoshemi medan hon väntar på att pizzan som står i ugnen ska bli klar. På spisen finns redan en färdigbakad.
– Vi har gjort så mycket gott här under veckan som pannkakor, glass och kebab, förklarar hon.
En grupp tjejer har gjort klart sina uppgifter och väntar på att det ska blid ags att servera dagens buffé som avslutar matlagsningskollot.
– Att få provsmaka är det bästa, säger Isabella Lidborn med ett finurligt leende.
Johannes Ek Jönsson visar upp sin cremé fraischeröra med kaviar och gräslök som ingick i fredagens lunchbufféBild: Larsn Möller
Samtidigt radar de övriga tjejerna upp sina favoriträtter som är lasagne, köttbullar och hör och häpna älgskav.
Även om det är flest tjejer så finns det ett antal killar på matlagningskollot. Johannes Ek Jönsson är en 12-åring som faktiskt redan nu funderar lite på att syssla med mat som yrke.
– Jag tycker det är kul att laga mat och gör det ofta hemma. Egentligen har jag inte lärt mig så mycket denna vecka men det har ändå varit kul, förklarar Johannes.
Han visar så upp dagens mästerverk som är en cremé fraischeröra med kaviar, gräslök, salt och peppar som ser hur god ut som helst.
– Jag skulle absolut inte ha något emot att få syssla med matlagning som yrke, tillägger han.
Rakel Svensson har gjort något som kallas ärthumus och som verkligen ser elegant och smakligt ut.
– Det har lite konstigt namn men det är jättegott, säger hon och visar på alla örter som man använt under veckan.
– Vi odlar örter hemma, det är jättegott att ha i mat, förklarar hon.
Och vem kan säga emot det? Åtminstone inte en reporter som själv har en liten örtodling.
Lill Spenninge och skolans personal kan nöjt konstatera att barnen på Ljungbyhedsskolan inte blir svårtövertalade till de olika pedagogiska måltidsinslag som kommer att förverkligas framöver.
Kommunens nya kostchef Lill Spenninge hade lika roligt som barnen under veckans matlagningskollo.Bild: Lars Möller
Gå till toppen