Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Om jag spelar bra i FCH kommer jag nog med"

FCH-polarna Jonathan Paulsson och Linus Nordgren vet att chanserna till VM-spel är väldigt goda. – Jag tror, och är rätt säker på, att han blir förstemålvakt också, säger Linus om Jonathan. – Han är i mina ögon topp tre bästa centrar i världen, säger Jonathan om Linus.

FCH:s landslagsduo, centern Linus Nordgren och målvakten Jonathan Paulsson innan träningen i Pålsjö skog.Bild: Tom Wall
Snudd på elakt, inte mot Jonathan Paulsson, han ger blanka... i EM-fotbollen, men mot Linus Nordgren. Vi ska träffas vid löparslingorna i Pålsjö skog och när de kommer gåendes har Linus blicken fäst på telefonen. England-Wales pågår.
Så kommer regnet också vältajmat och vi ställer oss under dasstaket som sticker ut lite från den lilla beiga byggnaden. Intervjuposition udda de luxe.
Inget kaffe. Inga bullar. Ingen glamour.
Å andra sidan har de redan fått en rejäl dos sol och värme på Fuerteventura i slutet av maj. Där och då började blågult sina förberedelser inför VM i Lettland i december.
FCH:s givna landslagsduo var självklart där.
– Det var kul. Lite annorlunda mot de vanliga landslagslägren just att det var mycket innebandy och bra för gruppen att man gjorde saker tillsammans mellan träningarna. Vi spelade tennis och golf och låg vid poolen och umgicks, säger Linus.
Jonte – var det ett läger som passade dig?
– Det passade mig rätt så bra faktiskt.
Nu börjar spydigheterna dugga tätare än regndropparna.
– Förutom solen... Nivea sun kit 50, tre gånger per dag, säger Linus hånfullt med ett stort leende och syftar på Jonte.
– Han sa varje dag att jag hade bränt mig. Han var rödare än jag, hävdar Jonte.
– Jag har aldrig bränt mig i mitt liv. Jag kör kokosolja, kontrar Linus.
– Han smorde in sig med tian en gång, sen var han klar. Helt sjukt, säger Jonte.
I Schweiz 2012 var Linus Nordgren med och tog VM-guld. 2014 hade han en magnifik höst, men blev obarmhärtigt och obegripligt bortplockad och missade festen hemma i Göteborg. Två extrema ytterligheter, total glädje och total besvikelse.
2016 kan och bör ge en ny chans. Säsongen som gick snittade han otroliga 2,5 poäng per match och satte sig på världens centertron.
– Om jag spelar bra i FCH kommer jag nog med. Ska man vara med vill man också spela och bidra, man vill inte vara med som sjuttonde, artonde spelare och sitta bänk i semifinal och final liksom.
Linus Nordgren står noterad för 45 landskamper och har under dessa gjort 22 mål och 22 assister.Bild: PER WIKLUND
Jag stör mig något kopiöst på att du puttas ut på en kant i landslaget, stör du dig aldrig själv på det?
– Jag vill ju spela center. Men han (förbundskaptenen Jan-Erik Vaara) tycker jag spelar bättre som forward och jag konkurrerar på forwardsplats där.
Forfarande?
– Det verkar så ja.
– Jag tycker också det är konstigt. Han är i mina ögon topp tre bästa centrar i världen så man hade gärna velat se att de testar i alla fall, säger Jonte.
Jonathan Paulsson har gjort 16 A-landskamper.Bild: PER WIKLUND
Jonathan Paulsson lär få debutera i VM-sammanhang. Han har under sin relativt korta landslagstid etablerat sig som, vad det verkar, etta.
– Så tänker jag inte riktigt. Jag vet att jag har en bra chans. Jag tror det står mellan mig och Rehn (Johan) och Klintsten (Viktor). För mig är det ett mål som vuxit fram successivt sen jag kom med första gången, säger Jonte.
För Linus är det ingen tvekan om att Jonte kommer att tas ut.
– Det är bara Jonte själv som inte tycker han är bra och han har aldrig tyckt att han är bra. Vi har alltid sagt till honom att han borde ha varit med i landslaget tidigare. Han har räddat oss x antal gånger.
Den kommande säsongen är speciell på fler sätt än att ett VM ska spelas. Antalet omgångar blir fler och så är Höllviken tillbaka i SSL. Skånederbyn lockar.
140918 Mycket publik pŒ lŠktaren under innebandymatchen i Superligan den 18 september 2014 i Helsingborg.Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRN / kod NJ / 74011Bild: NILS JAKOBSSON
– Såklart jätteroligt att de kunde ta sig upp igen. Det är starkt av dem att studsa tillbaka som de gjort. Jättekul, säger Jonte.
Behövs de i högsta serien, för Skåne, för er i FCH?
– Vi får svårare att locka spelare. Talangerna går både till dem och till oss. Vi hade gärna tagit några av deras spelare såklart, de har ett par som håller hög superligaklass. Så för FCH:s del är det både positivt och negativt. Det blir mycket innebandyintresse här i Skåne, men det är samma spelare vi ska ta, svarar Linus.
Linus Nordgren höll koll på Höllvikens stjärna Johannes Wilhelmsson förrförra säsongen.Bild: NILS JAKOBSSON
FCH är inne i förändringens tidevarv. Tränarbytet från Magnus Anderberg till Mika Ahonen lär färga uppträdandet på planen.
– Vi var jättenöjda med Anderberg och tyckte det var synd att han skulle sluta. Det är jättesvårt att svara på hur detta kommer bli. Lite mer struktur på träningar kan man väl tycka att vi behöver om man jämför med förra säsongen, säger Jonte.
– Vi sa ju det att vi inte räckte till i slutspelet och då om vi vill vinna måste vi förändra någonting. Då kan vi inte bara köra vidare i samma hjulspår, säger Linus.
Var står FCH nu som ni ser det?
– Vi vet nog inte riktigt heller. Vi har inte fått hit alla ännu. Just nu är vi en tajt grupp på nio, tio A-lagsspelare som kör i spåret, och ett par juniorer, och utan tränare, svarar Linus.
Jonathan Paulsson är känd för att läsa spelet utomordentligt bra och därför hinna med sidledsförflyttningar.Bild: MATHILDA AHLBERG
Regnet tilltar, och klockan tickar mot träningstiden. Linus ska ut med laget i spåret och köra i trappor, Jonte ska vidare till ett gym för att cykla.
– När han kom till landslaget så, "nä, nu springer jag inte längre"... säger Linus.
– Så var det verkligen inte. Det är bland det värsta som finns att springa, men det är för att spara knäna också, säger Jonte.
Linus du var med och slog Finland i VM-finalen 2012, det var utklassning, och tog guld - berätta hur det är.
– Det är en mäktig känsla. Fullsatt arena. Springa in. Nationalsången. Man får rysningar redan då och sen är det bara kul.
Jonte, är det svårt att sätta sig in i det?
– Ja, man har ju inte upplevt det. Men man vill.

Linus Nordgrens poängfacit i FCH och SSL

Världens bäste center? Linus Nordgren gjorde sin livs säsong i fjol och slängde in hela 65 poäng under grundseriens 26 matcher.Bild: MATHILDA AHLBERG
Säsong, totalpoäng i grundserien (mål+assister), snittpoäng/match.
15/16: 65 (27+38) – 2,50. 2:a i poängligan.
14/15: 46 (18+28) - 1,77. 5:a i poängligan
13/14: 40 (17+23) - 1,55. 26:a i poängligan
12/13: 42 (14+28) - 1,62: 18:e i poängligan.
11/12: 37 (21+16) - 1,77. 22:a i poängligan.
10/11: 54 (23+31) - 2,07. 6:a i poängligan.
09/10: 30 (14+16) - 1,15. 35:a i poängligan.
08/09: 26 (14+12) - 1,30. 48:a i poängligan.
07/08: 8 (5+3) - 0,47. 112:a i poängligan.
Gå till toppen