Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ett barn blir till - med assisterad befruktning

Hon tröttnade på stereotypa barnböcker. Nu är Karin Salmson en av krafterna bakom det prisbelönta bokförlaget Olika, och aktuell med en ny bok om hur ett barn blev till.

Ur boken "Varför finns jag" av Karin Salmson med illustrationer av Lina Sandquist.
Tidigare i våras fick ensamstående i Sverige rätt att bli mammor med hjälp av assisterad befruktning. Från Råå och bokförlaget Olika kommer frågorna från barnet i boken "Varför finns jag".
Författare är Karin Salmson, som ända sedan hon själv blev förälder brinner för att förmedla mångfald genom barnböcker.
Författaren Karin Salmson.Bild: Tove Scherman
- När jag själv fick barn blev det så uppenbart att värderingarna speglas inte bara i böckernas karaktärer utan i alla detaljer, i vilka leksaker som tecknas i ett barnets rum, i former och färger, säger hon.
Hennes och bokförlaget Olikas vision är att ge alla barn möjlighet att identifiera sig i litteraturen, men också återspegla samhällets mångfald.
- Barnlitteratur är en stark spridare av värderingar, och att kunna hantera samhällets mångfald är en framgångsfaktor idag. Den vill vi ge alla barn, säger Karin Salmson.
Det finns många böcker som på ett självklart sätt berättar hur vissa barn blir till, konstaterar Karin Salmson.
- Jag tyckte att det behövdes en bok som lika självklart berättade om ett annat sätt, det sätt som den här mamman och hennes barn blev familj.
Ur boken "Varför finns jag" av Karin Salmson med illustrationer av Lina Sandquist.
I den nyutgivna barnboken "Varför finns", med illustrationer av Lina Sandquist, ställer Karin Salmson en allmängiltig fråga. Tanken är att boken ska ha en bred målgrupp.
- För mig har det varit jätteviktigt att inte bara skriva en bok riktat till de här barnen och familjerna. Den ska gå att läsa för alla barn.
Boken är fylld av humor och roliga detaljer. Gjorde mamman barnet av lera, fick hon spermien av tomten eller stekte hon kanske ägget och så blev det ett barn?
- Det ska vara roligt och spännande att läsa. Vi vill inte ge några pekpinnar. Snarare visa alternativa sätt att skriva och teckna för barn, säger Karin Salmson.
Ur boken "Varför finns jag" av Karin Salmson med illustrationer av Lina Sandquist.
Vi träffas en solig förmiddag i på förlagets kontor på Råå, förlagets andra halva och delägare Marie Tomičić,har sin hemvist i Linköping. Sedan starten för tio år sedan har utgivningen växt, men också perspektivet och mångfalden.
– Det finns så många grupper i samhället som aldrig finns representerade i barnlitteraturen, och om de gör hamnar fokus på det som avviker, istället för att de blir en del av berättelsen på samma villkor som alla andra, säger Karin Salmson.
Ur boken "Varför finns jag" av Karin Salmson med illustrationer av Lina Sandquist.
I bokhyllorna står raderna av förlagets litteratur. Omkring 30 till 40 titlar om året ges ut, bilderböcker för de minsta och kapitelböcker för de lite äldre barnen, men också handböcker för föräldrar och pedagoger. Det är fotbollsböcker med flickor i huvudrollerna, böcker med romska barn och adopterade barn, en bilderbok om Konrad med klänning och flera med en hen som huvudperson.
Den första hen-boken, Kivi & Monsterhund, av Jesper Lundqvist, väckte stor uppmärksamhet när den kom ut för några år sedan.
- Det har hänt mycket sedan dess, många föräldrar är medvetna och efterfrågar mångfald, men stereotyper finns fortfarande.
Ibland får Olikas redaktörer påpekanden om vad som saknas i barnlitteraturen, det kan till exempel handla om barn med olika former av funktionsnedsättningar.
- Det är extra roligt när föräldrar vänder sig till oss när de tycker att något saknas, då vidgas även våra perspektiv, säger Karin Salmson.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen