Olater

Ola Olofsson: Så skönt att jag får jobba i midsommar

KRÖNIKA. På fredag är det midsommarafton, men redan på tisdag infaller sommarsolståndet och sen vänder det snart mot mörkare tider. Bara för kännedom så att ni inte blir “all carried away and stuff”.
Bild: Emil Langvad
Jag är inget stor fan av midsommar, det ska erkännas med en gång, och det finns ett antal anledningar därtill. För det första är sill inte min grej och av någon anledning tycks sillen vara en av grundbultarna till det ultimata midsommarfirandet. Jag tar istället med mig en hel, grillad kyckling som jag kan mumsa på i godan ro ackompanjerad av nypotatisen. Det brukar sedan vara mer regel än undantag att mina midsommarfirande medmänniskor suktande börjar snegla mot min kyckling när de inser att sillen blir rätt tråkig i längden.
Sedan har vi nubben. Nubbe är kanon om målet med midsommarövningarna är att uppnå maximal berusningseffekt på så kort tid som möjligt, men eftersom det inte är målet och eftersom nubben smakar rävgift går det bort. Sedan jag fick barn dricker jag mig aldrig mer onykter än till salongsberusningsnivå av den enkla anledning att jag inte vill att avkomman ska behöva fälla kommentarer som: “pappa är konstig”.
Midsommardansen runt den lövade stången är ett kapitel för sig. Nubben hade onekligen underlättat den här delen av midsommarfirandet, men nu är ju det inget alternativ. Jag har aldrig känt mig bekväm i de där ringarna där man förväntas hålla handen med främmande människor och göra pinsamma gymnastiska övningar, om än i grupp. Den första och största anledningen till att jag gärna undviker dylika situationer är såklart att jag inte riktigt smälter in i mängden (209 cm går inte att gömma bland en massa sjuåringar) utan mina dansmoves ses och bedöms av en stor skara människor. Jag har under många år klarat mig undan små grodorna med ursäkten att någon måste dokumentera eventet med kameran. Skitsmart.
Vädret. Vem försöker vi lura? Vädret på midsommar är som dokusåpan Paradise hotel – inte bra. Men vi ska ändå duka utomhus för det är ju midsommar och då ska det ätas mat utomhus. Men varför? Det funkar en gång av tio, i bästa fall. Är det inte bättre att duka inne och inte lägga mer energi på placeringen av matbordet än nödvändigt och spendera tiden med att umgås med familj och/eller vänner istället? Eller är det kanske en del av paketet? På midsommar ska vi klä oss i alldeles för lite kläder och sitta ute och frysa och äta kall mat.
Jag har inte förvärvsarbetat under midsommarhelgen på länge, men på fredag är det jag som stämplar in klockan 14.30 för en långhelg på HD och Sydsvenskans webbredaktion.
Det blir midsommar med hämtpizza på en varm och torr redaktion. Jag längtar redan!
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Midsommar 2016
Gå till toppen