Höganäs

Enkät avslöjar stort motstånd mot höga hus

Just nu går protesterna mot planer på högre hus i Viken i repris. Enkätsvar visar åter på stort motstånd bland byborna.

På tisdagen ska gruppen som motsätter sig högre hus på den så kallade potatisåkern i Viken lämna över en enkät till kommunen med svar från ett stort antal Vikenbor. Frågan man ställer är om bostadsbebyggelsen i Viken ska ha max två våningar, eller om man kan acceptera högre hus är så.
Tove Mauritzson
- Vi har gått gata upp och gata ner och även stått utanför UP-hallen. Vi har inte summerat men det är nog ungefär 30 mot 1 för kravet på max två våningar, säger Tove Mauritzson som är en av de drivande.
Insamlingen är ett privat initiativ och startade den 8 juni.
- Vi trodde det skulle komma 20 personer till startmötet. Men det kom 80. Folk ringer för att få svara på enkäten, säger Tove Mauritzson.
Projektet handlar om två hus med 4,5 våningar. För tre år sedan stoppades ett liknande projekt på samma plats sedan byggbolaget dragit sig ur efter kraftiga protester. Den gången var 97 procent av Vikenborna motståndare till högre hus, enligt en enkät där 70 procent av hushållen svarade.
– Ändå kommer kommunen tillbaka med ett liknande förslag. Ska vi behöva ta den här kampen vart fjärde år, säger Tove Mauritzson.
Men varför funkar inte 4,5 våningshus i Viken?
– För att folk flyttar hit för det småskaliga. En gammal bygd som är riksintresse. Länets bäst bevarade kustsamhälle. Kommunen vill ha stadsmiljö i Viken och det är klart att vi reagerar, säger Tove Mauritzson.
Varför ska ni bestämma över detta?
– Jag tror att det kallas för demokrati. Kommunen ska representera oss och här är en hel by som inte vill ha det.
Bland motståndarna finns en oro för att husen ska bli ännu högre än skisserna visar och man hänvisar till Översiktsplanen från 2008 och länsstyrelsen som varit inne på max två våningars bebyggelse.
- Nu har man gjort ett tillägg som säger sex våningar. För oss är det oklart hur det har gått till.
Läs mer:Vikenbor kritiska till våningshus
Man förespråkar att det byggs i Höganäs och menar att kulturmiljön måste bevaras.
– Viken har växt med 30 procent på 15 år. 2011 sa man att det inte skulle byggas mer förrän skola och service kommit ikapp. Nu byggs det ännu mer.
Men kommunalrådet Péter Kovács (M) möter andra röster och vittnar om hur folk säger "kör" om de nya planerna.
Vad säger du om den bilden?
- Det sägs att det har varit en medborgardialog. Men folk som varit med känner inte igen sig. Kommunfolk som varit med har inte ens antecknat synpunkterna. Det har sagts att vi är en liten högljudd skara motståndare. Med enkäten vill vi visa att det inte är så, säger Tove Mauritzson.
Läs mer:Nytt försök med höga hus i Viken
Men Péter Kovács har under den senaste tiden också fått ta emot många synpunkter från motståndare till byggplanerna, några med en hård retorik. "Nu är kriget i gång... Välkommen till din värsta mardröm!" är ett exempel ur mejlkorgen.
– Några är grova och hotfulla. Det hör väl till en politikers vardag, men jag tycker att det är sorgligt att man uttrycker sig på det här sättet, säger Péter Kovács.
Har det blivit ett hårt tonläge i byn kring det här?
– Jag känner folk som vill att det byggs högre hus och vi hälsar på varandra. Men de flesta vill inte ha höghus och stämningen är väldigt god när vi knackar dörr och folk pratar med varandra om Vikens utveckling. Det råder en trevlig stämning i byn, säger Tove Mauritzson.
Vid den tidigare striden kring högre hus fanns det personer som talade om att starta ett Vikenparti. Kan det bli aktuellt?
– Vågar jag inte säga. Men det känns som att byarna skulle behöva något att sätta emot, säger Tove Mauritzson.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Byggplaner i Viken
Gå till toppen