Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Båstads kommun vill byta ut pappret mot plast

I framtiden kan de bruna avfallspåsarna för matavfall ersättas med plastpåsar. Så ser i alla fall Båstad kommuns vision ut.

Båstad ger sig nu in i ett nytt projekt med företaget Gaia biomaterials och Nordvästra Skånes Renhållnings AB (NSR). Tillsammans ska aktörerna visa hur ett förnyelsebart, nedbrytningsbart och komposterbart material kan produceras och användas i fyra olika produkter.
Åke Rosén, grundare av företaget Gaia Biomaterials. Han har uppfunnit en biologiskt nedbrytbar soppåse.Bild: Johan Persson
Nyligen blev det klart att projektet får 30 miljoner kronor i EU-medel för att visa hur det nya materialet kan ersätta oljebaserade plaster.
– Vi vill verka för ett fossilfritt samhälle och visa att vi i Båstad ligger i framkant när det gäller innovationer och ny teknik. Förhoppningen är att det här projektet ska leda till nya företagsetableringar och fler arbetstillfällen, säger Patrik Johansson, ledningsstrateg vid Båstads kommun.
Att kommunen engagerar sig i produktutveckling ser han inga problem med.
– Jag kan inte se att det finns något kontroversiellt i att vi stöttar nya innovationer.
Produktionen av biomaterialet kommer att ske hos företaget Gaia biomaterials i Helsingborg. Det är inte klart vilka produkter som kommer att tas fram men kommunen hoppas att nedbrytbara plastpåsar ska vara med på listan. Dessa skulle nämligen kunna ersätta de bruna avfallspåsarna av papper som används för att samla in matavfall som blir till biogas.
– Med nedbrytbara plastpåsar får vi mindre läckage och därmed lägre kostnader för renhållning av bilarna som samlar in avfallet. Dessutom så bidrar påsarna till att öka mängden utvinningsbar biogas.
Enligt Patrik Johansson finns ett stort intresse för projektet runtom i norra Europa men också i USA. På en del håll ses det komposterbara materialet som en lösning på problemet med nedskräpning. Flera biogasanläggningar ser den nya plasten som ett sätt att slippa lägga resurser på att separera förpackningar från organiskt avfall.
– Vinsten är enorm. Vi slipper förorena med plast i haven och vi slipper kostsam hantering av avfall, säger Patrik Johansson.
I dag tillverkas den nedbrytbara plasten av bland annat stärkelse från sockerrör. En tanke med projektet är att i stället använda stärkelse som tagits fram av lokalt producerade sockerbetor.
Samarbetet pågår fram till och med 2019. Kommunens roll är att leda projektet och testa de nya produkterna.
– Sedan släpper vi som offentlig part projektet och låter det leva vidare via våra partners.
Gå till toppen