Helsingborg

Flytande öar har flyttat in i Jordbodalen

Under vintern och våren har kommunen jobbat med att rusta upp Jordbodalen. Nu har två nya konstgjorda öar blivit klara som ska ge mer grönska till området.

En av två flytande öar som är installerade i en damm i Jordbodalen.Bild: Björn Lilja
Öarna är gjorda av 100 procent återvunnen plast och i de förborrade hålen har det planterats pluggplantor. Växterna blir till en oas för små mikroorganismer och själva ön en viloplats för en och annan fågel som vill vila vingarna en stund.
Installationen blev klar i förra veckan och är sista delen i det arbete som pågått under flera månader för att rusta upp parken. Tidigare har det anlagts nya bänkar, staket och belysning och lekplatsen har gjorts om.
– Vi började så smått redan i höstas. Om någon vecka ska hela området slutbesiktigas, säger Martin Forsberg, projektledare på stadsbyggnadsförvaltningen.
Öarna har redan fått uppskattning hos många parkbesökare. En av dem är Lena Sommarin som brukar blicka ut över de flytande öarna under sina promenader med hunden.
– Jag går där nästan varje dag, och det är himla fint där nere. Det är roligt att se utvecklingen när växterna blivit bredare och högre, säger hon.
Gå till toppen