Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mångmiljonsatsning på neutronforskning

I dag invigs Max IV i Lund samtidigt tillkännager Stiftelsen för strategisk forskning en satsning på en forskarskola för att stärka neutronforskningen. Lunds universitet är ett av sex lärosäten som får del av de 120 miljoner kronorna.

- Pengarna ska räcka till ett 20-tal doktorander, desutom får de sex lärosätena 20 miljoner kronor för att skapa ett gemensamt kursmaterial för dem, säger Joakim Amorim, programchef på SSF, Stiftelsen för strategisk forskning.
SSF har gjort mångmiljonsatsningen mot bakgrund att Sverige blir värd för en av de största europeiska forskningsaläggningarna när ESS, European Spallation Source, står klart intill Max IV på Brunnshög på Lund.
Lunds universitets huvudbyggnad Lundagård.Bild: Ingemar D Kristiansen
Doktorandtjänsterna till forskarskolan i neutronspridningsbaserad vetenskap kommer troligen att utlysas i höst , säger Joakim Amorim.
De cirka 20 forskartjänsterna ska spridas över sex lärosäten och arbetet leds av professor Kristina Edström, Uppsala universitet och universitetslektorn Martin Månsson på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.
- Det är nu hög tid att bygga kompetens för att kunna utnyttja den fantastiska möjlighet som ges av den framtida neutronkällan vid ESS, säger Lars Hultman, vd SSF.
ESS väntas stå klart 2019.
Gå till toppen