Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skärvor och mynt funna vid utgrävning

Gården Stora Slussås vid Christinelunds slott var mer välbeställd än man tidigare trott.

Joakim Frejd vid utgrävningsplatsen på Christinelunds herrgård.Bild: Tom Wall
Under två veckors tid har tre arkeologer från Sydsvensk arkeologi grävt, sopat och katalogiserat på Christinelunds herrgård. Arbetet görs eftersom det ska byggas en ny ridanläggning på platsen.
Thomas Linderoth gräver i marken under sista arbetsdagen på platsen efter två veckors utgrävningar.Bild: Tom wall
– Från fornlämningsregistret visste vi att det legat en fyrlängad gård på platsen med anor från 1500-talet, säger Joakim Frejd, arkeolog på Sysvensk arkeologi.
Under två veckors tid har han och två kollegor hittat mängder av föremål på platsen.
En skärva från det förflutna. Platsen är känd så långt tillbaks i tiden som 1523 och skärvan kan vara lika gammal.Bild: Tom wall
– Vi har hittat jättemycket keramik och metallföremål, flera mynt och lergolv.
Gården omnämns i adelsmannen Tyge Krabbes jordebok från 1523 och existerade en bit in på 1700-talet. Varför den försvann vet inte Joakim Frejd.
– Men det går säkert att ta reda på. Det hade troligen att göra med förändringar på Kulla Gunnarstorps gård som ligger här intill. Christinelunds gods som ligger ännu närmare i dag fanns dock inte då, säger han.
Flera exempel på gammal stenläggning har kommit i dagen vid utgrävningarna.Bild: Tom wall
På platsen har arkeologerna hittat lämningar efter stenläggningar, tydliga gränser för hus, kanske en källare och så en rad föremål. Och även om inget dramatiskt nytt har kommit i dagen så har utgrävningen ändå gett värdefull information.
– Nu ska experter titta på keramik och mynt men man kan nog redan nu säga att gården har varit lite mer välbeställd än vad man tidigare trott, säger Joakim Frejd.
På kartor från 1700-talet syns tydligt gården Stora Slussås som kort därefter revs. Nu har man funnit resterna av gården igen.Bild: Tom wall
Nu är utgrävningen avslutad och byggandet av ridanläggningen kan inledas. Det innebär att fornlämningarna täcks över. Det är så det går till.
– Nu har vi dokumenterat platsen och sparat en del föremål till eftervärlden, säger Joakim Frejd.
Gå till toppen