Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

"Det känns väldigt hedrande"

Fem av sju får åka till OS – Niklas Lindbäck är nära en resa till Rio de Janeiro nu. – Ska jag dit, vill jag ha möjligheten att kämpa om medaljerna, säger han.

Niklas Lindbäck rider genom ett vattenhinder under Falsterbos tävlingar förra året.Bild: PETTER ARVIDSON
Under tisdagen släpptes namnen på de sju svenska fälttävlansekipage som uppfyller kraven för att delta i OS. Två ska borta, fem ska till Rio de Janeiro och en av ryttarna på listan är nordvästskåningen Niklas Lindbäck, som har kvalat in båda sina hästar.
– Man blir glad, nu är vi inte så många kvar. Samtidigt är vi inte där än, nu är det upp till förbundskaptenen att ta ut de fem ekipagen, säger Lindbäck, som bor i Munka Ljungby.
I måndags anlände Lindbäck tillsammans med hästar och familj till Polen för att rida de trestjärniga tävlingarna i Strzegom i helgen. Detta är den näst sista tävlingen innan en eventuell resa till Rio.
– Hästarna har rest väl och idag har vi varit ute och motionerat lite. I morgon blir det hårdare träning innan dressyren börjar på fredag, säger Niklas Lindbäck.
Efter att stallets topphäst Mister Pooh ådragit sig en allvarlig senskada i mars 2015 stod det klart att det inte skulle bli någon tävling på över ett år. Istället fick de yngre och oprövade hästarna Cendrillon och Focus Filiocus axla en större roll i stallet. Nu är båda aktuella för att göra sin största uppgift någonsin.
– Det är de två vi har satsat på så det är ett kvitto på att vi gjort rätt saker. Att båda är aktuella är ett gynnsamt beslut för förbundskaptenen, säger Lindbäck.
Niklas Lindbäck på hästen Mister Pooh.Bild: JOEL MARKLUND
Det kommer att bli en konditionskrävande och mycket teknisk bana i Rio. Lindbäck erkänner att hästarna är relativt orutinerade på den nivån, men har samtidigt sina förhoppningar.
– Focus var med på EM förra året och har lite mer rutin. Klickar allt kan jag ha medaljvittring oavsett vilken häst jag rider. Men det kommer att bli enormt tufft, säger han.
Lindbäck är medveten om att det behövs några fler resultat för att ta sig in i OS-truppen. De hoppas han få i Polen för att kunna njuta av stämning och atmosfär på den sista tävlingen som är Falsterbo horse show.
– Man vill ju inte åka till OS som reserv. Ska jag dit, vill jag ha möjligheten att kämpa om medaljerna, säger han.
Han fortsätter:
– Med all hemmapublik i Falsterbo blir det en försmak av Rio och det kan gynna mina unga hästar, säger Lindbäck, som är medveten om att tävlingarna i Falsterbo kan bli avgörande för ett vara eller icke vara i Rio.
– Jag vill visa vad jag och mina hästar kan här. Så att jag kan fokusera på att finslipa och toppa formen istället för att pressa hästarna.
Vilken häst hade du valt i dagsläget?
– Det är fortfarande öppet. Händer inget, lämnar jag det beslutet till förbundskaptenen, säger Niklas Lindbäck.

FAKTA

Nedan finns alla kvalificerade ekipagen. Det återstår nu för förbundskaptenerna att välja ut vilka som får åka.

Hoppning: Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal, Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask, Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow, Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento, Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello, Helena Persson/Bonzai H, Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar, Angelie von Essen/Newton Abbot.
Dressyr: Patrik Kittel/Déjà, Delaunay, Emilie Nyreröd/Miata, Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower, Juliette Ramel/Buriel K.H, Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ, Paulinda Friberg/Di Lapponia, Therese Nilshagen/Dante Weltino, Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi, Rose Mathisen/Zuidenwind.
Fälttävlan: Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan, Sara Algotsson Ostholt/Reality 39, Frida Andersén/Herta, Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando, Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus, Johan Lundh/Johnny Cash, Anna Nilsson/Luron.
Läs alla artiklar om: OS i Rio de Janeiro
Gå till toppen