Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Grumlad glädje över nya ridhuset

Landskrona ridklubb får nu pengar till att fullfölja sina drömmar om en fullskalig ridsportanläggning. Däremot kvarstår oron över vad Karlslunds nya genomfartsgata betyder för ryttarna.

Bild: Moa Dahlin
Enligt Nina Persson, ridskolechef på Landskrona ridklubb, väcktes drömmarna om att bygga ut ridhuset vid Karlslundparken omkring 2006. Först omkring 2012 lyckades man få loss pengar från olika håll för att sätta igång.
Sedan dess har man genomfört det mesta av visionen för ridklubben, med bland annat nya stallar och ett nytt ridhus. Det har hittills kostat ungefär nio miljoner kronor, vilket till drygt hälften betalats av kommunen, resten av bland annat Allmänna arvsfonden, sponsorer och klubbens egna medel.
Invigningen var planerad till 2015.
– Men rörelsehindrade kunde fortfarande inte ta sig upp på hästen i det nya ridhuset. Och om inte alla kan rida överallt vill vi inte ha någon invigning. Det här är en ridskola för alla, säger Nina Persson.
Nina Persson, som också är med i klubbens byggrupp, hade ingen aning om att mer kommunalt stöd var på gång. På onsdagen ställde sig ett enigt Landskrona kommunfullmäktige på onsdagen bakom ett socialdemokratiskt förslag om att stötta bygget med en miljon kronor under 2017.
Räcker det för att bygga klart?
– Ja, det ska det göra. Vi har 300 000 kronor själva också. Vi är så tacksamma.
Så nu hoppas hon på en fullskalig invigning nästa vår. Då handlar det om att bygga klart på kortsidan av det nya ridhuset, så att rörelsehindrade ska kunna ta sig direkt ut på hästryggen från läktaren.
Där ska det också bli en undervisningssal, ett personalrum, domartorn och ett kafé — allt tillgängligt för rullstolsburna. Summa summarum så ska Landskrona ridklubb därmed leva upp till Svenska Ridsportsförbundets kvalitetsmärkning för ridsportanläggningar.
Men glädjen grumlas av kommunens planer på en ny gata strax norr om ridhuset, genom en del av de hagar och ridstigar de använder.
– Hemskt, det gör ont i hjärtat. Vi vill ju inte blanda hästar och bilar. De kan väl bygga gatan längre ut istället? Vi förstår inte varför man ska krympa på idrottsytorna, säger Nina Persson.
Är det inte betryggande att hela fullmäktige stöttar utbyggnaden?
– Absolut inte. Ridhuset är en helt annan sak, säger Nina Persson.
Bland politikerna har klubben hittills bara haft kontakt med oppositionen, enligt Nina Persson. Klubben har dock kontakt med stadsbyggnadschefen Anna Thott, som bekräftar att den nya gatan ska ligga mellan ridhuset och många av ridstigarna.
– Vi har bett om deras råd om hur vi kan lösa det på ett säkert sätt. En del av deras hagar kommer att tas i anspråk, men samtidigt utökar vi ridklubbens marker österut, så de får 10 000 kvadratmeter mer än i dag, säger Anna Thott.
Hon understryker att ridbanan inte hotas — däremot hundkapplöpningsbanan.
– Vi gjorde det valet eftersom ridklubben har en aktiv ungdomsverksamhet med lokal förankring, säger Anna Thott.

Landskrona ridklubb

Medlemsantal: cirka 300
Antal hästar: 32
Antal boxplatser: 40
Gå till toppen