Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Patient föll över sin fru – som dog

Den 89-årige mannen kom med ambulans till akuten i Kristianstad med bruten arm. Han blev hemskickad. Samma natt föll mannen igen. Över sin fru, som dog av skadorna. "Händelsen är djupt tragisk," skriver chefsläkare Mats Molt.

Bild: Arkiv: Patrick Persson 2010
På förmiddagen den 3 februari i år kom den 89-årige mannen med ambulans till akutmottagningen på centralsjukhuset i Kristianstad.
Han hade trillat på en tröskel i tvättstugan och slagit i armen.
Enligt noteringar från sjukhuset mådde mannen ganska bra och svarade på tilltal. Men på axeln hade han ett stort blåmärke.
Mannens dotter anslöt och bad flera gånger om smärtstillande till sin pappa.
Den 89-årige mannen flyttades runt i rullstol på sjukhuset. "Han svimmar inte men är lite blek," skriver verksamhetschef Morten Ljungdahl vid akutmottagningen.
Vårdpersonalen hade då konstaterat en högersidig axelfraktur. Armen lades i mitella. Mannen fick recept på smärtstillande och uppmanades att komma på återbesök till ortopedmottagningen om en vecka.
89-åringen fick en smörgås innan han skickades hem.
"Han har precis fått en rullator," säger mannens dotter till vårdpersonalen. Enligt sjukhusets noteringar ifrågasatte hon skarpt att pappan skickades hem.
Och hemvistelsen blev bara mycket tillfällig.
Redan följande natt kom mannen tillbaka i ambulans, den här gången tillsammans med sin fru.
Av sjukhusets Lex Maria-anmälan framgår att den 89-årige mannen behövde kissa på natten. Hustrun stödde honom, men mannen ramlade över henne.
Toalettfallet gav mannen ännu ett benbrott, den här gången på bäckenet.
Hans fru, som hamnade under honom i fallet, fick en höftledsfraktur.
Höftledsfrakturen behandlas, men hustrun avled i sviterna av händelsen.
Ansvariga vid sjukhuset har gått igenom förloppet.
Chefsläkare Mats Molt är i sin inlaga till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) tydlig:
"Bedömningen är att; hade patienten beretts vårdplats så hade händelsen undvikits."
Vårdgivaren har identifierat flera möjliga orsaker till det dödliga toalettfallet:
Bristande bedömning av om den 89-årige mannen kunde ta hand om sig själv. "Patienten verkade friskare än vad som egentligen var fallet."
Otillräcklig kommunikation med anhörig om planen för mannen och om den planen var hållbar.
Hög belastning på akutmottagningen i Kristianstad som "kan ha medfört att personalen inte gjort en tillräckligt noggrann omvårdnadsbedömning".
Brist på vårdplatser "kan ha bidragit till en viss obenägenhet att fatta beslut om inläggning".
"Händelsen är djupt tragisk och vi beklagar det som skett," skriver chefsläkare Mats Molt till Ivo.
Ivo menar att vårdgivaren har fullgjort sin skyldighet att anmäla och utreda. Åtgärder har redan vidtagits och flera åtgärder är på väg för att hindra att något liknande händer igen.
Rutinerna har skärpts inför hemgång från sjukhuset, för att säkerställa att patienter klarar sig hemma. Anhöriga bör alltid rådfrågas. Om en yrkeskategori finner att beslutet om hemgång inte är hållbart, ska det överprövas.
Gå till toppen