Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

KVS-museet öppnar för säsongen

Museet som visar hundra år av vårdhistoria håller öppet hela sommaren. Besökarna kan som vanligt ta del av basutställningen men nytt för i år är berättelsen om Hasse Anderssons engagemang.

På KVS-museet får besökarna lära sig om de olika vårdverksamheterna som funnits i området.Bild: Niklas Gustavsson
– I år har vi fokus på Hasse Andersson som jobbade här och var väldigt populär, berättar Gunilla Neumann från KVS-museet.
Museet i Vejbystrand berättar historien om Kronprinsessan Victorias Kustsanatorium som grundades för att ge vård åt tbc-sjuka. Men här kan besökarna också ta del av mycket annat som hänt på KVS-området genom åren. KVS har tagit emot flyktingbarn, vårdat barn med polio, varit privat vårdhem och särskola.
Hasse "Kvinnaböske" Andersson är en av alla personer som jobbat på KVS. När KVS-museet öppnar för säsongen har låtskrivaren en framskjuten plats.
– Han jobbade med barn som vårdades för multihandikapp och betydde väldigt mycket för patienterna, säger Gunilla Neumann.
På museets övervåning visas en video där Hasse Andersson sjunger låten Dans på Vejby ängar.
– Hasse skrev låten på 80-talet när man skulle exploatera Italienska ängen där vi har vårt midsommarfirande. Man ville helt enkelt göra en väg av ängen och då skrev Hasse Dans på Vejby ängar som ett sätt att ge sitt stöd i kampen för att bevara ängen. I dag är vi så glada att vi har kvar vår italienska äng.
I år kan besökarna också slå sig ner för att lyssna på inlästa brev som skrevs av en liten flicka som vårdades på KVS-området under 1940-talet.
Museet håller öppet alla dagar klockan 14-18 under hela sommaren fram till och med den 21 augusti.
Det arrangeras också flera aktiviteter i sommar. Den 19:e juli kl 10-12 får barn en inblick i hur en dag på KVS kunde se ut och den 14:e och 28:e juli klockan 13 hålls guidade museivandringar av John Perlhagen.
Gå till toppen