Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Löftet var utan värde för hundklubben

Landskrona Greyhound Park väntas försvinna vid nästa årsskifte. Detta trots löften om att inga verksamheter ska behöva upphöra i och med det nya Karlslundsprojektet.

Vägens tänkta sträckning och ridanläggningens preliminära placering.
Visserligen sa man att hundkapplöpningsbanan Landskrona Greyhound Park låg illa till då den nya vägen dras i Karlslund, men det lät ändå som att det skulle lösa sig.
"Inga verksamheter ska få stryka på foten" sa nämligen Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande, på den presskonferens där det projektet presenterades.
Läs också Klartecken för nytt stadsprojekt
Men det finns ingen lösning.
– Vi ska vara ute från området 1 januari 2017. Vi fick ett brev på fem rader från stadsbyggnadsdirektören Anna Thott för ett par veckor sedan. Det är en katastrof för klubben, kanske även för svenska hundkappsporten, säger Ewa Johansson, ordförande i Skånska hundkapplöpningsklubben.
Har ni erbjudits någon ny plats?
– Nej, de har inte velat hjälpa till med något.
Kan ni inte hitta en ny plats själva?
– Javisst, men det krävs en hel del pengar, och det har inte vi. Vi är en väldigt fattig sport, vi har inga kommunala bidrag, och lever på medlemsavgifter och de sponsorer vi har.
Hon bedömer att en ny bana kostar 9-10 miljoner kronor. Nuvarande skick på banan beror mycket på Svenska spels investeringar under de år riksspel på hundkapplöpningar bedrevs i Landskrona, 2000-2005.
Banan ligger på kommunal mark, men klubben har nyttjanderätt. Enligt Ewa Johansson har dock inte banan kostat kommunen något sedan den anlades 1970.
Närmaste bana i samma division är enligt henne i Borås.
Ett av kommunens argument för att prioritera ridklubben i Karlslundsprojektet är att en tydligare lokal förankring, och en aktiv ungdomsverksamhet. Skånska hundkapplöpningsklubben har däremot medlemmar och styrelse spridda över södra Sverige, även om det också finns aktiva Landskronabor.
Hur ser du på argumentet om lokal förankring?
– Men, vad har det för betydelse? Banan har nationell, eller till och med internationell betydelse. Jag vet inte om de förstår att vi har en av Europas finaste greyhoundbanor här, säger Halmstadbon Ewa Johansson.
Hon menar också att klubben försökt bredda verksamheten på olika sätt. Nu handlar det om ett 30-tal aktiva medlemmar, med träning en gång i veckan, och tävlingar ungefär en gång i månaden under sommarhalvåret.
Zaga, en rhodesian ridgeback, var en av dem som fick springa på Landskrona Greyhound Park under en prova på-dag i våras.Bild: Niklas Gustavsson
Ewa Johansson efterlyser en diskussion om att dela platsen med en annan verksamhet.
Vilken sorts verksamhet?
– Det går väl alltid att dela med någon. En annan hundklubb, kanske, jag kan inte säga på rak arm.
Stadsbyggnadschef Anna Thott bekräftar att kommunen inte avser att lösa hundkapplöparnas problem från nästa år. Man vill binda ihop den splittrade, funktionsuppdelade stadsdelen, och då krävs en ny genomfartsgata.
Läs också Väg banar väg för nya Karlslundsområdet
– Alla får tyvärr inte plats, särskilt när ridhuset behöver mera mark. Det är en del i ett större övervägande än att det är synd om en hundklubb, säger Anna Thott.
Frågan är då om hundklubben idag betyder något för Landskronas besöksnäring.
Den ansvariga för destinationsutvecklingen är kommunens näringslivschef Anna Classon, som inte säger sig vara tillräckligt insatt. Anna Thott passar också på den frågan.
Gå till toppen