Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Tobias Barkman: Lågt straff kan ta fallet till Högsta domstolen

Vallåkra-fallet kan gå hela vägen till Högsta domstolen. Men inte för frågan om han hade rätt att skjuta bröderna. Utan för straffrabatten.
Fyra års fängelse för att olagligt ha dödat två personer betyder omkring femtio procents avdrag.
Läs mer: Därför var de dödande skotten inte nödvärn
Uttryckligt stöd för en så stor rabatt går inte att hitta i lagstiftningen.
Man ska hålla isär två saker i Vallåkra-fallet: Bedömningen av händelseförloppet och straffmätningen.
Den som följt fallet har fått lära sig en hel del om nödvärn, inte minst med tillägget av det tjusiga ordet "excess". Det är juridiska bedömningar grundade på konkreta omständigheter, dels inifrån den 68-årings hall, dels inifrån hans huvud – hur han uppfattat situationen.
En minst sagt delikat uppgift som kräver att man är väl insatt i fallets alla detaljer.
Helsingborgs tingsrätt ägnar femton sidor av domen åt sin bedömning av händelseförloppet och frågan om nödvärn.
En annan sak är det med straffmätningen. Motivet för att gå från tio års fängelse, som är maxstraffet för ett dråp, till fyra års fängelse avhandlas på en och en halv sida i domen.
Utöver att tingsrätten först har valt dråp, den mildare varianten av mord, har tingsrätten med en gång lagt sig i nederkant av straffskalan. I Sverige läggs inte fängelsedomar på varandra, utan man får en kraftig mängdrabatt. I Vallåkra var det två som dog, men i ett sammanhang. Det sänker straffet ytterligare. Helsingborgs tingsrätt landar på sju eller åtta års fängelse.
Före de fyra rabatterna.
* Åldern. Trots att 68 år inte är någon väldigt hög ålder för att sitta i fängelse. Utan rabatt alls hade han varit villkorligt frigiven ungefär vid sin 73-årsdag.
* Häktningstiden, drygt sju månader tar också tingsrätten hänsyn till, trots att det inte är ovanligt lång tid. Personer häktade betydligt längre än så har blivit utan rabatt.
Och så det mest intressanta: Hans egen roll i utredningen.
* 68-åringen slår själv larm till polisen.
* Han berättar om händelseförloppet.
Att medverka till utredningen av egna brott kan ge rabatt enligt en lagändring som bara är femton månader gammal. Färskheten gör att det saknas klara riktlinjer för vad som krävs för att ge rabatt och hur stor rabatten ska vara.
Lagtexten och förarbetena ger bara fingervisningar. I regeringens proposition står att för de allvarligaste brotten (livstid är mellan 20 och 25 år) – kan det handla om "månader eller till och med år".
Helsingborgs tingsrätt ger minst tre års rabatt, räknat på ett sjuårigt fängelsestraff.
För att över huvudtaget få rabatt ska den misstänkte lämna uppgifter som är av "väsentlig betydelse för utredningen". Och medverkan ska vara på en "relativt kvalificerad nivå".
Det kan 68-åringen anses ha gjort, genom att ange sig själv och berätta vad som hände.
Men bevisläget i övrigt är viktigt, enligt lagen. Om en misstänkt grips med ett rykande vapen är polis och åklagare inte i så stort behov av hjälp från den misstänkte. Då ska rabatten utebli eller minska.
Just så greps 68-åringen i Vallåkra. Å andra sidan efter att han själv larmat hade polisen. Men hade polis och åklagare inte lyckats klara upp händelsen även utan 68-åringens hjälp?
Hur värdefull har hans medverkan varit för utredningen?
Detta är svåra avvägningar – och nya för Sveriges domstolar. Helsingborgs tingsrätt berättar inte om några resonemang i domen.
Läs alla artiklar om: Dödsskjutningen i Vallåkra
Gå till toppen