Klippan

"Världens bästa byggnad" får egen utställning

På lördag är det vernissage på utställningen S:t Petri 50 år: kontext, fragment och influenser. Under onsdagen påbörjades arbetet med att färdigställa utställningen med de tre USA-baserade skaparna av utställningen om Sigurd Lewerentz och Bernt Nyberg samt Mariana Manner som arbetar mycket nära Bernt Nyberg under kyrkans tillkomst.

Konstnären Mariana Manner kommer att visa en rad grafiska blad med stark anknytning till S:t Petri på uställningen i Klippans konsthall.Bild: Lars Möller
Nästa utställning i Klippans konsthall är något alldeles speciellt; en utställning om kyrkan S:t Petri i Klippan och dess 50-årsjubileum, om Sigurd Lewerentz och om Bernt Nyberg, arkitekten som dokumenterade bygget av S:t Petri och kom att bli vän och samarbetspartner med Lewerentz.
Utställningen produceras av Matthew Hall, en arkitekturprofessor från USA med ett brinnande intresse för Lewerentz och Nyberg och deras arkitektur. Tillsammans med sina kollegor Hansjörg Göritz och Nathan Mattesson
Dessutom fanns konstnären Mariana Manner, som arbetat mycket nära Bernt Nyberg också på plats med ett antal grafiska blad som hon skapat med anknytning till S:t Petri.
– Jag var med under hela tillkomsttiden av S:t Petri så det känns fantastiskt roligt att vara med på denna utställning, säger hon.
Mat Hall är en stor beundrare både av Lewerentz och av Nyberg. S:t Petri har han också en alldeles bestämd uppfattning om.
– Detta är utan konkurrens den bästa byggnaden i hela världen. Det är inte en kyrka i vanlig mening vare sig exteriört eller interiört, säger han.
– Nej lite som när science fiction möter gammal historia, fyller Hansjörg Göritz i.
Utställningen som ursprungligen startade i Lund och har sedan varit i Köpenhamn och kommer nu till Klippan och kompletteras upp med bilder från S:t Petri innan den drar vidare ut i världen.
Utställningen är ett samarrangemang mellan Klippans kommun och Svenska kyrkan - Klippans pastorat,
På lördag är även S:t Petri kyrka öppen mellan klockan 10 och 18.
– Vi kommer att ha två guidningar av kyrkan som är öppna för alla, då man får chans att lära sig mer om denna unika kyrka. En 13 och en 15. Våra sommaranställda ungdomar kommer även att hålla Café Foajé öppet mellan 11 och 17 i kyrkan. Så det finns möjlighet att köpa kaffe, smörgåsar, kakor med mera, berättar Anna Olsson, informatör i kyrkan.
Vernissage i Klippans konsthall blir det lördag 11-14. Utställningen varar till den 28 augusti.
Gå till toppen