Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Åtta års fängelse för kvinnlig rånare

Den snart 30-åriga kvinnan från Helsingborg använde dejtingsajter för att leta upp män som hon drogade och rånade.

Minst elva män från olika platser i nordvästra Skåne utsattes för kvinnans brottslighet. Och det var när Helsingborgspolisen i oktober i fjol reagerade för att det kommit in flera anmälningar om brott som liknade varandra.
När man undersökte saken hittade man sex anmälningar från män som drogats och blivit av med bland annat värdesaker och kontanter. Och det var inte bara tillvägagångssättet som var likadant, det signalement på kvinnan som männen lämnade stämde dessutom på pricken.
Polisen lyckades identifiera henne och åklagaren fick sedan tillstånd att övervaka hennes datakommunikation och telefonsamtal.
Skälet var att man fruktade att hon skulle fortsätt att droga män till medvetslöshet för att kunna råna dem.
Hon ansågs helt enkelt vara farlig.
Genom övervakningen fick man veta att hon var på väg att träffa en ny man och man skuggade henne när hon åkte till honom. Och ungefär en kvart efter att hon kommit hem till mannen slog polisen till. Då hade hon droger i sin handväska som man misstänkte att hon skulle använda för att droga ner mannan.
Kvinnan greps, anhölls och häktades.
Utredningen fortsatte och polisen hittade ytterligare fem män som drabbats av hennes brottslighet. När man kontrollerade hennes konto på dejtingsajten visade det sig att kvinnan haft kontakt med 165 män.
Åklagaren Eleonora Johansson är nöjd med tingsrättens dom på åtta år.Bild: Mats Roslund
– Polisen har gjort ett fantastiskt arbete. Först när de reagerade på brotten och länkade samman dem, sedan under det omfattande utredningsarbetet, säger åklagaren Eleonora Johansson.
Kvinnans förklaring till kontakterna var att hon ville sälja sex för att försörja sig. Männen som blev hennes brottsoffer berättar samstämmigt att det inte handlade om köp av av sex, utan att de ville dejta, träffa någon att leva med.
En av männen, som bor lite ensligt i nordvästra Skåne, levde ett lugnt och tryggt liv och lät bland annat ytterdörren stå olåst. Men efter att ha drabbats av kvinnan försvann tilliten till folk.
– Det känns inte bra att inte kunna lita på andra, särskilt när man vill träffa någon att leva med, säger han i förhör.
När polis och åklagare räknade samman brotten kvinnan gjort sig skyldig till blev det sex grova rån, en förberedelse till grovt rån, tre grova stölder och över 50 bedrägerier. Orsaken till att det blev så många bedrägerier var bland annat att kvinnan tog ut pengar och handlade för kreditkort hon stulit från de medvetslösa männen.
Straffet blev åtta års fängelse.
– Det var bra att tingsrätten såg allvaret i brottsligheten, säger Eleonora Johansson som beskriver brotten som både systematiska och hänsynslösa.
– Utan att veta något om männen och deras fysiska status så drogade hon dem med alkohol och tunga sömnemdel och lämnade dem sedan ensamma.
Den kvinnliga rånaren ska också betala cirka 550 000 kronor i skadestånd och bli kvar i häktet där hon suttit sedan i oktober i fjol.
Ungefär ett halvår innan hon greps av polisen dömdes hon i hovrätten i Jönköping för liknande brottslighet, fast då drogade hon inte sitt offer.
Hon hade tagit kontakt med en 88-årig man i Småland och lyckats komma över hans dosa till internetbanken och med hjälp av den förde hon över 1,2 miljoner kronor till sig själv.
Under rättegången sa hon att hon fått pengarna av den gamle mannen, eftersom hon jagades av "farliga" män som krävde henne pengar. Hon sade också att hon och 88-åringen skulle gifta sig.
Ett påstående som den gamle mannen reagerade mycket starkt på.
– Jag har inga som helst planer på att gifta mig med en så ung kvinna, sade mannen i rätten.
Gå till toppen