Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Insparad fjärde våning är nu aktuell igen

Byggnaden av den nya sjukhusdelen kommer att stå stilla till någon gång sent i höst. Nu funderar projektgruppen på att åter lägga till den fjärde våning som sparades bort förra hösten. ”Vi har tittat på vad det finns för möjligheter till att skapa fler vårdplatser”, säger Malin Kihlman.

Det ursprungliga förslaget innehöll kubiska fyravåningshus som hängde samman. Detta förslag kommer sannolikt att modifieras nu.Bild: Schmidt Hammer Lassen Architects K/S
Den östra flygen på lasarettsområdet står tom sedan i februari. Samtidigt som sjukhuset är överbelastat och slåss med en akut vårdplatsbrist pågår en renovering som ska fortsätta fram till 2023. Minst.
Nu har regionstyrelsen beslutat att sjukhuset ska projekteras för att bli större än vad som tidigare bestämts. En kalkyl och en tidplan ska vara klar så att politikerna kan fatta ett beslut i oktober. Tills dess står nybygget stilla, medan ombyggnaden i östra flygeln fortsätter enligt plan.
– Vi är glada att ha fått regionstyrelsens uppdrag att utreda möjligheten att bygga större. Jag ser flera fördelar. Framför allt flexibilitet för framtidens sjukvård och möjligheten att skapa fler vårdplatser om så behövs, säger Björn Zackrisson, förvaltningschef för Skånevård Sund.
Vårdplatserna är det starkaste argumentet, men Björn Zackrisson betonar också framtida utbildningsbehov, universitetssjukvård och en förhoppning att slippa hyra lokaler utanför sjukhusområdet.
I de ursprungliga planerna skulle nybyggnationen vara fyra våningar hög. Den fjärde våningen bantades bort i en sparplan förra hösten. Nu är den fjärde våningen aktuell igen.
Vad en fjärde våning kommer kosta har projektgruppen inget svar på idag. Den kalkylen och tidplanen ska politikerna ta ställning till i oktober.
– Vi tror att detta blir bra för Helsingborg. Det finns flera fördelar med ett större sjukhus, men kostnaden är en nackdel. Vi rekommenderar politikerna att lägga till denna våning för att få fler vårdplatser, säger projektområdeschef Malin Kihlman.
Hur mycket försenat blir bygget?
– Förändringen innebär en viss försening av den nya huskroppen. Det skulle ändå vara bygguppehåll över semestrarna, men vi vet ännu inte när bygget kan komma igång igen. Eftersom man skulle flytta ut vårdverksamhet i det nya huset kommer ombyggnaden av den tredje flygeln också att påverkas. Hur mycket går inte att säga idag, säger hon.

Byggprojektet

Byggprojektet påbörjades hösten 2015 och är det största Region Skåne gjort sedan 70-talet.
I februari påbörjades renoveringen av den östra flygen av sjukhuset. Den renoveras 2016-2017.
Norra, södra och västra renoveras enligt tidigare planer under 2017-2023. Det kan försenas något.
Låghusdelen renoveras 2015 till minst 2023.
Regionstyrelsens beslut: För den nya vårdbyggnaden som ska uppföras, beslutades att man ska projektera för en större volym än vad som tidigare beslutats. Anledningen är att en utredning har gjorts som talar för att en utökad yta skulle bidra till mer effektiv vård, både under ombyggnadstiden och när utvecklingsarbetet är klart. Kostnadskalkyl och tidplan ska redovisas i oktober 2016, då det beslut om byggnadens storlek kan fattas.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen