Helsingborg

Hyresvärd dömd för diskriminering

Hyresvärden i Helsingborg nekade en person med utländskt namn en lägenhet. Hovrätten går nu emot tingsrätten och dömer honom för diskriminering.

Tvisten som nu har avgjorts i hovrätten går tillbaka till oktober 2013.
Mannen, som har ett utländskt namn, såg en annons på Blocket om en ledig lägenhet i Helsingborg. Via sitt ombud mejlade han en intresseanmälan till hyresvärden. Hyresvärden svarade att han inte var intresserad – med hänvisning till att han enbart ville ha svensktalande hyresgäster.
Till saken hör dock att intressenten visst talar svenska.
Det hela blev till en rättssak där Föreningen Malmö mot diskriminering drev mannens ärende, med krav på ersättning för diskriminering.
Helsingborgs tingsrätt avslog begäran i januari 2015. Rätten trodde på hyresvärdens berättelse om att han inte hade avvisat intresseanmälan om han vetat att mannen talade svenska. Hyresvärden uppgav också att han tillämpar samma krav på sina hyresgäster, oavsett etnisk tillhörighet, och att han har flera hyresgäster med utländsk bakgrund.
Hovrätten gör nu en annan bedömning utifrån samma underlag.
Enligt hovrätten framgår det av hyresvärdens uppgifter att han inte hade lämnat samma besked till en person med ett mer svenskklingande namn. Det finns därför "anledning att anta" att mannen har utsatts för diskriminering. Och framför allt: hyresvärden har, anser Hovrätten, inte kunnat bevisa motsatsen. Hyresvärden döms därför att betala 22 000 kronor i ersättning till mannen för diskriminering.
Gå till toppen