Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Johan Nordström: När pengarna är slut- försvinner talangen?

Bild: PETTER ARVIDSON
I morgon börjar årets största mötesplats för hästintresserade människor, Falsterbo Horse Show. Unga, gamla, rika eller fattiga, alla ska dit. Eller inte de fattiga för det är svindyrt att komma in på området och sedan måste du köpa en separat biljett för att sitta på någon läktare, men i alla fall.
Det finns sporter som klassas som självkara överklassporter, till exempel golf och tennis. Men även ridsport anses av många som en överklassport. Att hästbranschen är en pengastyrd bransch där storlek på plånbok oftast övertrumfar talang är det inget snack om.
Men vad händer när pengarna tar slut eller bara inte räcker till?
Ridsporten sägs vara en av de mest rättvisa sporterna som finns. För att det inte spelar någon roll om man är man eller kvinna, ung eller gammal. Vinner man klassen så vinner man klassen. Men om den ena hästen eller ponnyn kostar över en miljon kronor och den andra kostar 25 000 – är det verkligen rättvist då?
Att ponnyerna som barn och ungdomar rider på kostar flera hundra tusen kronor är helt normalt i dag. Ponnytävlingarna i Båstad för två veckor sedan är ett tydligt exempel hur olika det kan se ut ekonomiskt. Det vinnande ekipaget har köpt sin häst för 1,4 miljoner kronor, och ekipaget som kom tvåa köpte sin häst för 25 000 kronor.
Att pengar går före talang är i de allra flesta fall inom ridsporten är en självklarhet. En riktig talang går att se långt innan framgångar och berömmelse börjar göra sig påminda och det är oftast de personerna som antingen har överlägset bästa känslan för hästar eller som har fått lära sig att rida på hästar som ingen annan vill ha.
När det är tvärtom, att pengarna köper framgången går också tydligt att se, det är till exempel när samma ponny eller häst åker runt från den ena rika familjen till den andra, och helt plötsligt dyker ett helt okänt namn högst upp i resultatlistorna. Är det inte märkligt?
Jag tycker pengarna styr ridsporten alldeles för mycket. Självklart kan ryttare med väldigt stor ekonomisk backning ha talang och inte mindre självklart är det att det går att sig till toppen helt utan pengar. Se bara på Rolf-Göran Bengtsson, en man som tog sig till toppen via tokiga ponnyer och hundår i Holland där arbetsgivaren tog ifrån honom hästarna precis före ett OS och ett VM. För att till slut få ett stort sponsoravtal.
Så vad händer egentligen med dessa unga killar och tjejer när föräldrarna inte längre har råd? Försvinner talangen då?

Veckans Skräll

Island, Island, Island, det jublade nog hela Europa utom engelskmännen efter att Island skrällt och vunnit åttondelsfinalen i fotbolls-EM mot England. Efter matchen sa Islands lagkapten Kári Árnarson till pressen att det ända som någonsin varit större än segern mot England var landets självständighet. Det kallar jag för en riktig skräll.

Veckans TV-måste

Var du inte vaken tillräckligt länge i måndags och missade modern tids största skräll? Då är det läge att ta några timmars siesta på söndagseftermiddagen för att sedan slå sig ner framför tv:n klockan nio och se Island ta emot värdlandet Frankrike i en historisk kvartsfinal i fotbolls-EM. 21:00 på SVT1.

Veckans Revansch

Alla vet nog vem jag syftar på, Lars Lagerbäck. Han som tog Sverige till fem raka mästerskap – EM 2000, VM 2002, EM 2004, VM 2006 och EM 2008, har nu fått sin revansch på alla de svenskar som kritiserat honom. Han älskas redan hela Island och blir det ännu en bragdseger på söndag är det inte omöjligt han blir vald till landets president.
Gå till toppen