Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Varannan barnmorska har sagt upp sig

De vill inget hellre än att fortsätta sitt arbete som barnmorskor på lasarettet i Helsingborg. Men de orkar inte. På fredagseftermiddagen ska sammanlagt 32 barnmorskor ha sagt upp sig.

Nu går de. Helen Nilsson, Helene Troedsson, Sirpa Liljankoski, Ann-Sofi Karlsson, Lena Karlsson och Ewy Eliasson är några av de barnmorskor som nu sagt upp sig.Bild: Britt-Mari Olsson
Sirpa Liljankoski säger att hon bär uppsägning nummer 28 i sin hand, när vi ses utanför förlossningen på plan två på fredagsförmiddagen. Det är en tryckt stämning bland barnmorskorna. Sexton av dem sa upp sig redan igår, men några av dem tog bara uppsägningspapperna med sig hem.
Läs också ”Detta kommer att bli en regional katastrof”
– Jag hade jobbat som koordinator hela dagen och orkade helt enkelt inte fylla i papperna när det tunga beskedet kom igår. I morse lämnade jag in min avskedsansökan, säger Ann-Sofi Karlsson.
Hon har arbetat på förlossningen sedan 1980. Helene Nilsson har arbetat här sedan 1975. Nu går de båda.
– Igår grät vi allihop. Men det är inte synd om oss – det är synd om alla kvinnor som ska föda barn här. Vi vill göra det allra bästa för dem, men vi har bara fått försämrade villkor de senaste åren, säger Ann-Sofi Karlsson.
Barnmorskorna som sagt upp sig poängterar gång på gång att det inte handlar om lön, utan om arbetstid. Idag arbetar de 38,25 timmar i veckan. Den som arbetat fyra nätter i rad får den femte ledigt som kompensation. Av lasarettets sammanlagda 61 barnmorskor som är i tjänst har alltså 32 valt att lämna sin tjänst.
Birgitta Hartford har arbetat i 38 år som barnmorska i Helsingborg. När ledningen inte gick med på förslaget om att gå tillbaka till det avtal barnmorskorna hade 2010 eller att barnmorskorna skulle få samma schema som personalens på intensivvårdsavdelningen så räknade hon ut ett nytt förslag.
Läs också Flera sjuksköterskor har fått kortad arbetstid
– Jag räknade ut en lösning inom de befintliga ramar vi har idag utan att det skulle kosta en krona. Arbetsgivarna har tittat på förslaget och medger att det skulle fungera, men ingen har mandat att bestämma detta. Vem kan bestämma när alla hänvisar uppåt? undrar hon.
De samlade barnmorskorna på lasarettet är mest uppgivna över att ingen vill lyssna på dem. I förra veckan fick en kollega jobba ett 18-timmarspass för att det inte fanns någon att ringa in. den som tar telefonen hemma riskerar att bli inringd på sin lediga dag. Det var detta barnmorskorna protesterade mot i maj
Läs också Barnmorskor hotar med att vägra extrapass
Nu lägger personalen scheman fram till siste september. Sedan är det stopp.
– Som jag ser det får man stänga Helsingborgs förlossningsavdelning när såhär många sagt upp sig, säger Birgitta Hartford.
Den som har ansvar för personalen i Helsingborg är divisionschef Steen Ekdahl. Under torsdagen beskrev han uppsägningarna som en regional katastrof.
Han beklagar att barnmorskorna sagt upp sig och tycker att regionen försökt möta deras krav, genom att erbjuda dem möjlighet att dela sina tjänster mellan öppenvården och förlossningen och att få kompetensutveckling på arbetstid. Men barnmorskorna håller fast vid förkortad arbetstid.
Varför kan barnmorskorna inte få samma avtal som IVA-personalen på samma lasarett?
– Deras scheman är ganska snarlika. Vi började förhandla med enskilda grupper, men vi har lärt oss att det inte ledde framåt. Nu vill vi förhandla centralt med vårdförbundet för att få heltäckande avtal.
Barnmorskorna säger att de kämpat för det här i flera år. Hur lång borta är avtalet?
– Det är svårt att säga i dagsläget. Vi har rätt bråttom. Barnmorskorna som sa upp sig försvinner ju 1 oktober, säger Steen Ekdahl.
Läs också ”Tragiskt att de anställda inte kan föra sina krav via facket”
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen