Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Barnmorskornas flykt skapar oro för fler uppsägningar

Nu finns en oro och en risk för att massuppsägningar bland vårdpersonal sprider sig i regionen. Det säger både Region Skånes förhandlingschef samt Vårdförbundet. Schemafrågorna måste lösas på regional nivå menar Pia Teleman, verksamhet för kvinnosjukvården, Skånes universitetssjukhus.

Barnmorskornas uppsägningar i Helsingborg skapar oro i regionen. Om alla som sagt upp sig nu försvinner så kommer det att påverka förlossningsvården i Skåne, säger Pia Teleman, verksamhetschef för kvinnosjukvården på Sus, Malmö och Lund.Bild: Peter Frennesson
– Jag känner med förlossningen i Helsingborg, hur man ska klara hösten och hur man ska klara de kvinnor som behöver hjälp när de föder, säger Pia Teleman
Hon är chef för kvinnosjukvården i Malmö och Lund på Skånes universitetssjukhus, Sus.
– Vi har en verksamhet som inte bara kan stänga ner. Det finns ingen överkapacitet någon annanstans. Alla är igång idag som du förstår, säger Pia Teleman.
Nyheten om barnmorskorna i Helsingborg skakade till alla berörda verksamheter.
– Som jag ser det behöver vi se över detta regionalt och inte lokalt på enskilda förlossningsavdelningar, säger Pia Teleman.
Hon vill nu ha en lösning för schemafrågorna tillsammans med Vårdförbundet på regionnivå eftersom dessa är en "snårskog".
Arbetstider, löner och vilotider för vårdpersonal som jobbar blandat kvällar, helger och nätter är en het och välkänd fråga i regionen och nationellt.
HD och Sydsvenskan har under våren rapporterat om att samma frågor nu gör att det jäser bland specialistsjuksköterskor i Skåne. I april sade till exempel 24 intensivvårdssjuksköterskor i Kristianstad upp sig i protest.
Diskussionen om schemafrågor är också intensiv på Skånes universitetssjukhus, Sus. Framför allt med barnmorskorna i Malmö, med anledning av arbetstiderna, säger Pia Teleman.
Om konflikten med barnmorskorna i Helsingborg kommer att påverka andra sjukhus, som Sus, tycker hon är för tidigt att säga.
– Alla är ytterst måna om att konflikten ska lösa sig. Kan man hitta en lösning så hoppas jag, som i grunden är optimist, att barnmorskorna kommer tillbaka. Men det är klart, om alla som sagt upp sig nu försvinner så kommer det att påverka förlossningsvården i Skåne, säger Pia Teleman.
Vårdförbundet, som organiserar barnmorskor, ser mörkt på läget.
Framför allt finns det inom förbundet en oro för att missnöjet som Vårdförbundet sett hos sina medlemmar ska yttra sig i fler massuppsägningar bland specialistsjuksköterskor.
– Det kommer att sprida sig, säger Per Bengtsson, talesperson för Vårdförbundet i Skåne.
Per Bengtsson uppger att uppsägningarna i Helsingborg inte är en konflikt som blossat upp mellan Region Skåne och Vårdförbundet - utan att det är en lokal tvist som resulterat i att barnmorskorna nu sagt upp sig.
Han uttalar sig därför generellt och inte om den specifika konflikten i Helsingborg, menar han.
– Jag tycker personligen att det är ett stort misslyckande när folk säger upp sig på grund av dåliga villkor. Vi står aldrig bakom massuppsägningar, men jag förstår dem.
– Det finns en stelhet i Region Skåne som ger ett så utbrett missnöje bland våra medlemmar, säger Per Bengtsson.
Gösta Rehnstam är Region Skånes förhandlingschef och säger att denna konflikt inte har hamnat på hans bord - i alla fall inte ännu.
Konflikten är lokal, säger han.
– Detta är en fråga som förvaltningen än så länge har i sin hand och jag känner ännu inte till bakgrund eller åtgärder.
Även han menar att situationen skapar oro.
– Varje sådan situation skapar en oro för att det ska sprida sig. Detta är en icke önskvärd situation. Det är klart att om ett antal medarbetare, som vi är beroende av, säger att de nu lämnar sin anställning så ger det ett bekymmer i ett läge där vi har en brist på den kompetensen, säger Gösta Rehnstam.
Uppsägningarna i Helsingborg - om läget inte ändras - kan få stora konsekvenser för regionens sjukhus och medborgare, tror Vårdförbundets Per Bengtsson.
– Födande kommer sannolikt bli hänvisade till andra sjukhus vilket kommer att göra det svårt för arbetsgivaren att upprätthålla god arbetsmiljö och patientsäkerhet. Det ökar också belastningen på andra sjukhus. Forskning visar på ett tydligt samband mellan förlossningsskador och låg barnmorsketäthet, säger han.
Att ta en diskussion på regional nivå är han positiv till.
- Det är utomordentligt bra. Vi har försökt detta tidigare, men förhandlingarna har strandat. Vi försöker dock gärna på nytt, säger Bengtsson.
Gå till toppen