Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Iranska kvinnoföreningen vill ta Helsingborgarna ut i naturen

Iranska kvinnoföreningen tilldelas 85 000 kronor från Visionsfonden för att hjälpa Helsingborgare ut i naturen och bort från ensamheten.

Gaby Hosseini är ordförande för Iranska kvinnoföreingen i Helsingborg.Bild: Sonny Thoresen
Efter att ha fått avslag två gånger blev det tredje gången gillt för Iranska kvinnoföreningen när de ansökte om pengar för att anordna en biodlingskurs och tre konferenser.
– Vi vill göra någonting för alla dem som vi har kontakt med som har olika nationaliteter men kanske är sjukpensionärer eller bara går hemma eftersom de saknar arbete. Vi tänkte att den här kursen och de här konferenserna kanske kan vara ett sätt för dem att komma ut och sedan fortsätta aktivera sig. Lite som ett träd växer om man bara planterat ett frö, säger Gaby Hosseini, ordförande för föreningen i Helsingborg.
En av konferenserna kommer att handla om ungdomar och arbete och dit kommer en gästföreläsare från Stockholm och pratar om hur man startar eget. Samspelet mellan människan och naturen står i fokus för en av de andra och där handlar dagen om hur man på olika sätt kan hitta ut till naturen. Den tredje konferensen handlar om bisjukdomar och hur man kan behandla dem.
– Men det vi främst vill uppnå med konferenserna är att minska människors ensamhet, säger Gaby Hosseini.
Både konferensen och kurserna kommer att anordnas till hösten. Kursen handlar alltså om bioodling och kommer att anordnas som en studiecirkel på Idé A i Drottninghög.
Att just biodling står i fokus handlar dels om föreningens övergripande mål om att få människor att komma ut i naturen mer eftersom man kan se att människor mår bättre om de vistas utomhus. Men för Gaby Hosseini har idén även en personlig touch.
– När jag kom till Sverige 1992 var min son ett år. Vi såg någonting som såg ut som jättestora flugor och då insåg jag att det fanns bin här också och började genast fundera på hur jag skulle skaffa bin här. I Iran hade både mina mor- och farföräldrar och mina bröder bin. Det tog ett tag men nu har jag tre bikupor. Jag skulle vilja dela med mig av kunskapen till andra om hur man skaffar det.
Gaby Hosseini tycker att det känns jättebra att föreningen nu blivit tilldelad pengar och därmed äntligen kan sätta igång och försöka förverkliga sina mål.
– Jag hoppas att vår verksamhet leder till att människor som verkligen är intresserade av naturen hittar ut dit i högre utsträckning. Och så hoppas jag att deltagarna med mer kunskap i allmänhet kommer närmare att kunna sätta igång och förverkliga vad det än är som de drömmer om att göra, säger Gaby Hosseini.
Eventen är öppna för alla och inga förkunskaper krävs. Så har du en biodlare, jobbsökare eller närhetstörstande människa i dig har du alla chanser att släppa fram den sidan till hösten.
Gå till toppen