Olater

Ola Olofsson: Min helg är inte lik din helg

Kommer ni ihåg teppanyakihällen? Hösten 2010 publicerade DN Bostad ett reportage (“Vindsvåningar har blivit ett sätt att leva”) om ett par som bodde i en lägenhet i Vasastan med inte mindre än två takterrsser och en teppanyakihäll i köket: ”Vårlök, groddar och mizunasalladens dekorativa blad lierar sig med äggnudlar och räkor. Heta droppar från flaskor och burkar med besynnerligt innehåll får fullborda verket”.
Internet gick upp i brygga över hur exkluderande, snobbig och “bara för mycket” den texten var. Den följdes av debattartiklar och debattprogram i både radio och tv.
Nu kör Svenska Dagbladet en serie under rubriken “Min helg” där “en intressant stockholmare varje vecka får berätta om hur denne helst tillbringar sitt veckoslut”. Förra veckan delade en FB-kompis länken till den senaste Min helg-texten (”När barnen somnat hoppar vi ner i bubbelpoolen”) och frågade om personen var allvarlig eller ironisk. Jag blev såklart tvungen att läsa texten och formuleringar som nedan gjorde att jag tyckte att den var extremt krystad:
“Hade egentligen tänkt köpa med mig middagslådor från Panini men kommer på att vi borde prova den ryska kaviar som jag köpte i Moskva tidigare i veckan… Syrran fixar coleslaw och hennes man får i uppdrag att baka rabarberpaj.”
Jag delade länken och bland kommentarerna till mitt FB-inlägg bildades det snabbt två läger. Några att tyckte att texten var pretentiös och patetiskt och andra tyckte att de som tyckte att texten var pretentiös och patetisk bara var avundsjuka och inte unnade personerna framgång. Jag fick således sätta mig och fundera ett varv till.
Sist i texten finns det en faktaruta med adresser till alla företag som nämns i texten, vilket gör att hela texten känns köpt, men jag tror att i texten sitter som en smäck i Svd:s papperstidning, under rubriken “Min helg”. Den går rakt in i målgruppen och det liv som många av Svenska Dagbladets pappersprenumeranter lever. Men när texten sedan publiceras på internet och delas till kreti och pleti blir det jobbigt eftersom vi som är kreti och pleti inte kan relatera till personerna som texten handlar om och det vi inte förstår tittar vi som bekant snett på. Jag vet inte om det är den svenska avundsjukan och Jantelagen som talar, jag vet bara att min egen helg inte liknar barnmärket Elodie Details grundare Linda Sätterströms och att det alltid finns minst två olika sätt att se på varje given situation.
Stavas perspektiv.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen