Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Integration som ledstjärna i Stattenas fotbollsskola

Gemenskap och integration står i centrum under Stattenas årliga fotbollsskola. ”Vi vill bidra till ett bättre samhälle”, säger ordförande Thore Svensson.

Stattenas årliga fotbollsläger är inne på den tredje och avslutande veckan.Bild: Ulf Dahl
Det är måndag, klockan är nio. Tomten som omger Stattenas klubbstuga vimlar av barn. Vissa är i färd med att hämta ut vattenflaskan och den blåa t-shirt som alla medverkande får. Ett gäng står och trixar med en boll, ett annat står i dörröppningen och snackar.
Den tredje och sista veckan av Stattenas årliga fotbollsskola håller på att kicka igång. Ledarna, av vilka vissa är volontärarbetare från klubbens egna led medan andra är anställda av kommunen, gör sig redo att samla gruppen och bege sig till Olympiafältets plan sju.
– Hej!
Rösten tillhör Alireza Hossaini – en afghansk kille på 14 år som kom till Sverige i vintras. Just nyanlända är en av fotbollsskolans primära målgrupper.
– Vi vill ta hand om de som inte har någonstans att vara och som hamnat utanför systemet, säger klubbens ordförande Thore Svensson.
Klubben har bedrivit fotbollsskola i tio års tid, men integrationssatsningen inleddes först för tre år sedan då klubben ingick samarbete med välgörenhetsorganisationen Jonsters Charity, Svenska Kyrkan, Helsingborgshem, Öresundskraft och Prosit. Deltagaravgiften slopades, skolan förlängdes från en vecka till tre veckor och en primär målgrupp skapades: Barn och unga som lever under utsatthet.
– Vårt mål är att bidra till ett bättre samhälle. Vi vill skapa goda samhällsmedborgare. Här ska det inte finnas några barriärer, det ska vara lätt att komma in, säger Svensson.
Fotbollsskolan består av tre träningstillfällen i veckan, måndag till onsdag, och deltagarna bjuds på lunch och fika. Kostnaderna för maten hålls nere med hjälp av samarbeten med diverse livsmedelsbutiker och fikabrödet skänks av en närbutik.
Klockan är tio. Plan sju har tagits i besittning av fotbollsskolans representanter. Den äldsta gruppen leds av bland andra Clara Bredhe, en 19-årig tjej som spelar i Stattenas damlag och har agerat ledare på sommarskolan sedan sju år tillbaka. För henne är det en självklarhet att ställa upp.
– Jag vill kunna ge något tillbaka till barnen, det är det minsta man kan göra, säger hon.
Av erfarenhet kan hon intyga att fotbollsskolan tjänar mer än ett rent sportsligt syfte.
– Olika kulturer möts och man lär sig mycket av varandra, säger hon.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen