Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kollegor oroas av massuppsägning

Vad händer med nattarbetarna på andra avdelningar på Helsingborgs lasarett nu när barnmorskorna sagt upp sig? På neonatal finns en oro att hamna i bakvatten om det skrivs avtal med enskilda grupper.

Förhandlingarna mellan Vårdförbundet och Region Skåne strandade i våras. I slutet av förra veckan sade varannan barnmorska på Helsingborgs lasarett upp sig. Nu sprider sig en oro för framtiden även på andra avdelningar. Fler grupper funderar på att också säga upp sig.
Bild: Peter Frennesson
– Problemen med nattarbete är likadana på hela sjukhuset. Vi på neonatal har också funderat på att säga upp oss, på samma sätt som barnmorskorna. Vårt största problem är att vi blir inringda på våra lediga dagar hela tiden. Det ger en samvetsstress, när man vet hur läget är för kollegorna på avdelningen. Många svarar inte i telefon på sina lediga dagar för att slippa bli beordrade att arbeta. Istället blir de som är på jobbet tvingade att stanna kvar om någon blivit sjuk, säger sjuksköterskan Anna Gibrand.
Hon har arbetat fackligt på sjukhuset under många år och beskriver läget som en dominoeffekt när personal som stannat kvar för att fylla upp sedan inte kan arbeta sitt nästa pass. Grundbemanningen är alldeles för låg och har så varit länge. Dagens avtal bygger på en föråldrad arbetssituation då arbetstrycket inte alls var lika hårt, anser hon.
Läs också ”Detta kommer att bli en regional katastrof”
Några avtal för enskilda grupper är inte aktuella i nuläget. Det verkar Region Skåne och Vårdförbundet vara helt överens om. Annars är oenigheten kompakt. Vårdförbundet i Skåne vill lyfta frågan till en nationell nivå, men representanterna hoppas på snara förhandlingar.
– Vi är beredda att sätta oss vid förhandlingsbordet med en gång, men vi kommer inte teckna avtal med något mindre än hela förvaltningar. Det gäller då hela Sund. Det är viktigt att finna en lösning fort. Om regionen går med på vårt förslag tror jag att de som sagt upp sig kommer tillbaka till sina arbeten. Men det är naturligtvis inget jag kan lova, säger Per Bengtsson, talesperson för vårdförbundet i Skåne.
Läs också Varannan barnmorska har sagt upp sig
Vårdförbundets förslag är att varje arbetad nattimme skulle räknas som 1,4 timmar. Det innebär att de 38,25 timmar i veckan som personalen arbetar idag skulle kortas med antalet arbetade nattimmar delat med 1,4. Enligt Region Skånes förhandlingschef Gösta Rehnstam är det förslaget direkt omöjligt att genomföra.
– Vi ser inte hur vi skulle kunna rekrytera den grupp sjuksköterskor som skulle behövas med Vårdförbundets förslag. Det kräver mellan 250 och 300 nyanställda sjuksköterskor i regionen. Så många sjuksköterskor finns inte på marknaden, säger han.
Enligt honom är just bristen på sjuksköterskor ett grundproblem. Det problemet skulle förvärras om man förkortade vårdpersonalens arbetstider.
Finns det någon lösning på den här konflikten?
– Vi måste hitta ett system för att lösa frågan, men den kan inte hanteras genom uttryck från enskilda grupper. Nu för vi resonemang med förvaltningen kring hur vi ska hantera detta. Vi vill finna lösningar på frågorna genom förhandlingar och avtal med Vårdförbundet. Vi har inte kallat Vårdförbundet till några förhandlingar i nuläget kring situationen i Helsingborg, säger Gösta Rehnstam.
Läs också ”Tragiskt att de anställda inte kan föra sina krav via facket”
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen