Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

OS-hopp slog den ”oslagbare”

Hetast i Falsterbo? Troligen fälttävlansryttaren Ludwig Svennerstål. På tisdagen red han felfritt i genrepet inför OS. På onsdagen blir det Falsterbo Hunting och till OS i Rio åker han med kanonform. ”Jag är taggad till tusen”, säger han.

Förra helgen i polska Strzegoms trestjärniga klass gjorde han det ”omöjliga”. Ludwig Svennerstål besegrade den tyske fälttävlanskungen Michael Jung, i kretsarna även kallad ”den oslagbare”.
Det gjorde han med 17-årige King Bob, men det är inte alls säkert att den tävlar i OS. Ludwigs sits är bättre än så, han har ytterligare hästar som konkurrerar om biljetten till Rio.
Ludwig Svennerstål på ”banken” i Falsterbo. På onsdag rider OS-hoppet Falsterbo Hunting.Bild: Albin Brönmark
– Det lutar åt Aspe, men det är angenäma problem. Vi kan kolla formen och hälsan på hästarna in i det sista. Båda är heta hästar, en typ som jag föredrar. King Bob är mer etablerad, men Aspe har högre kvaliteter och stämmer allt kan hon slå till med ett riktigt bra resultat, säger Ludwig.
I Falsterbo visar han upp Franzipan, som alltså red felfritt i Falsterbo under tisdagen.
– Det var kul att rida och banan är i väldigt bra skick. Även om det inte var en riktig tävling så håller jag formen och en nolla ger alltid bra självförtroende.
Bild: Albin Brönmark
Och självförtroendet kan späs på i Falsterbo Hunting.
– Jag har fått låna en häst, Stinger, som jag hoppade med första gången idag. Det kommer att gå för fullt. Jag har aldrig ridit huntingen så jag är taggad till tusen, säger Ludwig.
Före OS blir det ytterligare en tävling i England och sedan i Aachen.
– I Polen satt allt på plats, vi har jobbat hårt för att rida fortare i terrängen och sätta dressyren bättre, så jag har en mycket bra känsla inför OS.
Ludwig Svennerstål har sin bas i Wiltshire utanför Swindon, i stallarna finns ett 15-tal hästar. Han tränar med legendaren 60-årige Mark Todd.
– Vi tränar inte extremt mycket ihop, men har jag en svår häst hoppa Mark upp. Han är lite av en mentor, samtidigt triggar jag honom. Han får sina pikar att han är för gammal för att rida fort.
Själv är 25-åringen den nya generationen ryttare.
– Är jag hemma tränar jag på gym fem dagar i veckan, det är lite svårare när jag tävlar. Det går inte att fuska, allt måste bli bättre. Det är inte som för 20 år sedan då folk gick ut och festade och sedan red. Det är inte intressant, min generation måste vara i toppform.
OS-hoppet i fälttävlan Ludwig Svennerstål red felfritt med Franzipan.Bild: Albin Brönmark
Så då fruktar du inte fystestet inför OS?
– Absolut inte. Det enda som retar mig är att Johan Lundin inte är med nu. Jag fick pisk av honom i Coopers test senast, men nu är jag mogen för nytt rekord.
Det lovar gott inför OS. Ludwig var med redan i London 2012.
– Då lärde jag mig en hel del. OS är en tävling som alla relaterar till och som alla idrottare drömmer om. Det är ett enormt intresse så det kan vara svårt att fokusera på tävlingen, men det gäller att vara cool och inte stressa upp sig.
Då räknar vi med medalj?
– Chanserna är goda, säger Ludwig Svennerstål.

Falsterbo Hunting

Falsterbo Hunting består av hoppning på internationella banan, ca 5 hinder och därefter terrängbana på 1,5 km med c:a 19 terränghinder och avslutningsvis 4–5 naturhinder inne på internationella hopparenan.
Senaste vinnarna:
2015: Sandra Gustafsson
2014: Sandra Gustafsson
2013: Anna Hassö
2012: Sara Ekman
2011: Sandra Gustafsson
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen