Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rosornas krig pågår i Domsten

I helgen blev en yta mellan Domstens hamn och ortens södra badbrygga rensad på gräs, vresrosor och parkslide. Ytan blir slaghackad två gånger om året. Något som möts med dubbla känslor.

Vacker och invasiv, med kraft att dela Domstensborna.Bild: Linda Axelsson
En enkel och väldoftade blomma med kraft att slå ut annan växtlighet delar befolkningen i Domsten. Medan många ser det som hänsynslös skövling att ta bort buskarna under blomstringstiden ser andra det som helt nödvändig naturvård.
– Jag tycker att kommunen gör fel. Jag har bott här i 45 år och där rosorna är borta tar sanden över. Heden blir inte kvar. Man ska vara försiktig med att ta bort rosorna, men måste givetvis begränsa utbredningen, anser Ingvar Lideflo.
Vresrosen är en invasiv art som slår ut annan växtlighet i sin närhet. Slaghackningen som staden låter utföra innebär att växterna klipps ner till någon centimeters höjd. Även parkslide är ett aggressivt och svårutrotat ogräs som behöver hållas tillbaka.
Enligt Elisabet Lindberg som är strandansvarig på stadsbyggnadsförvaltningen är slaghackningen kanske inte den metod som har störst verkan. Den har stoppats på många andra platser.
– Vi testar oss fram för att hitta den effektivaste metoden. I Hittarp och Örby grävs de upp. Vi kommer inte att ta bort alla vresrosor i stan, men på vissa ställen måste vi slå dem för tillgänglighetens skull. Annars kommer man inte ner till stranden, säger Elisabet Lindberg.
När Peab utförde slaghackningen under helgen och måndagen fick chauffören mycket beröm av dem som bor på orten, uppger kommunen. I september är det dags för nästa slaghackning.
– Vi försöker så gott vi kan att jämka mellan dem som vill ha rosorna kvar och behovet av att begränsa deras spridning, säger Elisabet Lindberg.
Gå till toppen