Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Barnmorskorna har fått ett nytt bud

Knappt en vecka efter det att varannan barnmorska på Helsingborgs lasarett sagt upp sig fick de ett förslag från Region Skåne.

Under onsdagsmorgonen möttes barnmorskorna och företrädare för regionen på Helsingborgs lasarett. Oron över vad som ska hända har varit stor bland både anställda på sjukhuset och blivande föräldrar.
Helen Nilsson, Helene Troedsson, Sirpa Liljankoski, Ann-Sofi Karlsson, Lena Karlsson och Ewy Eliasson är några av de barnmorskor som sagt upp sig.Bild: Britt-Mari Olsson
I förra veckan valde mer än varannan barnmorska att lämna in sin avskedsansökan, i missnöje med det schema man har idag. Barnmorskorna anser att de har för lite tid för återhämtning efter att ha arbetat natt. I våras strandade förhandlingarna mellan Vårdförbundet och Region Skåne och parterna står långt ifrån varandra.
– Barnmorskornas uppsägningar har satt oss i ett mycket bekymmersamt läge där vi riskerar att stå utan tillräckligt många förlossningsplatser i höst. Därför är jag glad att kunna erbjuda en lösning som skulle ge värde både för barnmorskorna som vill ha mer tid för återhämtning och för våra patienter som ska garanteras trygga förlossningar, säger förvaltningschef Björn Zackrisson i ett mejl till HD.
Förslaget barnmorskorna fick innebär i korthet att de får en individuell, ekonomisk ersättning som innebär en ökad bonustid per arbetad natt från 2,5 timmar till 4 timmar. Eftersom projektet inte får medföra ökade kostnader för förlossningsvården kommer arbetssättet på förlossningen att planeras om, ifall barnmorskorna accepterar förslaget. Tanken är att det ska genomföras som ett ettårsprojekt.
Det barnmorskorna önskat är ett nytt schema. Inte mer i lön. Men Vårdförbundets förslag kräver så många nya sjuksköterskor att det är omöjligt att genomföra, ansåg Region Skånes förhandlingschef Gösta Rehnstam i en intervju i måndags.
Vårdförbundet var inte kallat till mötet på lasarettet, men har fått läsa förslaget från regionen.
– Det här är ett dåligt och ensidigt arbetsgivarförslag. Som jag ser det innehåller förslaget inga förändrade villkor, utan en ekonomisk ersättning för dåliga arbetstidsvillkor. Att förslaget inte ska innebära någon ökad ekonomisk kostnad låter konstigt, för det är ju precis det förslaget handlar om. Det vore bättre att förändra arbetstidsvillkoren direkt istället, som vi föreslår, säger Per Bengtsson på Vårdförbundet.
Men enligt förhandlingschef Gösta Rehnstam finns det ju inte så många sjuksköterskor att uppbringa?
– Nej, inte just nu inom Region Skåne. Man har förlorat sin attraktivitet. Men det är en förhandlingsfråga. Man måste börja någonstans, säger Per Bengtsson.
Björn Zackrisson, Förvaltningschef för Skånevård Sund, håller inte alls med om att det lagda förslaget inte innebär kortare arbetstid.
– Vi har gått helt på barnmorskornas förslag, som vi fick från dem i måndags. Den ökade bonustiden innebär att den som vill kan korta sin arbetstid med oförändrad lön. Formellt sett är det pengar ja, men vi kommer att erbjuda scheman så att de som vill kan korta sin arbetstid. Barnmorskorna får välja själva om de vill ha kortare arbetstid eller högre lön, säger han.
Projektet ska drivas under ett år, men Björn Zackrisson hoppas att Region Skåne ska kunna sluta avtal med Vårdförbundet, så att villkoren övergår i kollektivavtalsform och blir permanenta.
– Vårdförbundet har tappat sin roll när vi ständigt möter olika personalgrupper att förhandla med. Nu förhandlar vi med 39 individer. Att Vårdförbundet duckar och inte tar avstånd från aktioner utanför kollektivavtalen är bekymmersamt. Jag förstår att nuvarande scheman emellanåt är belastande. Särskilt när man beordras in att ta extrapass. Vad gäller arbetstid har vi länge velat föra en dialog med Vårdförbundet, men det har inte bemött oss i detta. Barnmorskorna i Sund har redan idag högst lön bland barnmorskorna i Region Skåne. Under 2015 har vi ökat bemanningen från 31 till 37 förlösande barnmorskor, för att de ska kunna jobba två helger av fem istället för varannan, säger Björn Zackrisson.
Vad händer härnäst?
– Jag har ingen deadline. Detta är etterbjudande. Eftersom vi helt möter barnmorskornas krav hoppas jag att många omprövar sitt beslut och väljer att stanna kvar, säger Björn Zackrisson.
Nu vill barnmorskorna få förslaget i skriftlig form. Flera av dem som sade upp sig i förra veckan har nu hunnit gå på semester och var inte med på mötet i morse.
– Vi har fått ett bud, som vi inte hunnit diskutera i gruppen ännu. Nu vill vi sitta ner i lugn och ro och ta ställning till förslaget, säger barnmorskan Ewy Eliasson.

Förslaget

Erbjudandet innebär i korthet att barnmorskorna får en individuell, ekonomisk ersättning som motsvarar en ökad bonustid per arbetad natt från 2,5 timmar till 4 timmar. Projektet får inte medföra ökade kostnader för förlossningsvården och för att kompensera barnmorskornas minskade arbetstid, behöver förlossning och BB se över bland annat arbetssätt och rollfördelning (kompetensmix). Både chefer, representanter från barnmorskorna och andra yrkesgrupper på avdelningen, måste vara delaktiga i detta förändringsarbete.
Projektet förslås starta så snart som möjligt efter sommaren och pågå under ett år. Både patientenkät och arbetsmiljöenkät ska genomföras före och efter projektperioden för att utvärdera i vilken utsträckning projektet levt upp till målen att inom given budget skapa effektivare vårdprocess, förbättrad arbetsmiljö och bibehållen patientnöjdhet.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen