Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stor seglingstävling tillbaka i Borstahusen

Borstahusens Segelsällskap har arrangerat kappseglingar i många år. Helgen den 5-7 augusti får Borstahusen återigen stå värd för internationella mästerskapen Melges24.

Foto: Mats Svensson/Borstahusbild.seBild: Mats Svensson, Borstahusbild.se
– Det blir andra gången, senast var 2007. Nu har vi 24 båtar och uppemot 120 seglare anmälda från Danmark, Finland, Norge, Tyskland och Sverige, säger seglingsklubbens ordförande Uwe Puls.
Från 2003 och framåt intensifierades BSS:s verksamhet med ett stort antal internationella tävlingar som VM, EM, NM och SM i olika klasser. De senaste åren har jolleseglingar dominerat. Sommarens kappsegling arrangeras av klubben i Landskrona efter önskemål av Svenska Melges-förbundet.
– Melges24 är en typisk kappseglingsbåt med stor internationell spridning. Den har normalt 4-5 mans besättning. Skeppare på en av båtarna blir 20-årige Simon Lundmark här från Borstahusen. Han tillhör den svenska eliten i Laser-jolle. Han och hans besättning har inte så stor kappseglingserfarenhet av just Melges24, men de har å andra sidan stor erfarenhet av kappsegling i andra klasser. Och av förhållandena i hemmavattnen.
Första dagen är det mest sjösättning och registrering av de tävlande, eventuellt ett så kallat "tune up-race". På lördagen seglas fem sex race och dagen avslutas med regattamiddag i ett stort tält vid Hamnkrogen. Söndagen seglas fyra fem race och avslutas med prisutdelning. Hela veckan lär bli livad i Borstahusen, Uwe Puls planerar stor hamnfest med underhållning.
Tidigare i vår avgjordes elitserien för E-jollar, där klubbens samtliga tre E-jolle-tjejer, Maja Tenning, Hanna Lundius och Alice Lindberg gick vidare till sommarens mästerskap.
– De har alla tre under sin första säsong utvecklats fantastiskt och har nu kvalificerat sig till både JEM och VM. De har sedan i höstas seglat fem deltävlingar i elitserien, runt om i landet och är bland de yngsta, bara 14 år gamla, fortsätter Uwe Puls. VM seglas på Gardasjön i Italien, medan JEM seglas i polska Kamien Pomorski.
Den 30 juli arrangeras Öresunds Cup i Borstahusen, en prova-på-kappsegling för optimistjollar. Dagen efter seglas Liros Cup Skåne, med optimister och andra enmansjollar.
Gå till toppen