Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Finsk bravur i Väsby med Kamus string quartet


Väsby kyrka Torsdag 7 juli

Bild: valokuvaaja\/photographer Ida Nisonen
Under de senaste åren har NV-Skåne gästats av två unga danska stråkkvartettensembler, Den danske strygekvartet och Nightingale string quartet. De har båda gett oss fullödiga musikupplevelser av klassiker och 1900-talstonsättare.
På torsdagen var det dags för den lika unga finska ensemblen Kamus string quartet att för första gången framträda i Musik i Kullabygden. Med ett program bestående av Beethovens "Harpkvartett", Ligetis första kvartett och Schuberts "Döden och flickan" visade man att återväxten bland stråkkvartetter är god också i Finland.
Men till att börja med var deras spel lite osäkert och trevande. I "Harpkvartetten" darrade primarien flera gånger på manschetten. Det gällde speciellt i den inledande satsen. Det bättrade sig dock senare i verket, men känslan av att inte riktigt veta vad som kunde hända dröjde sig kvar i mitt medvetande i alla fall.
I György Ligetis "Metamorphoses nocturnes" hade Kamus string quartet blivit så varma i kläderna i att resultatet blev helt annorlunda. Nu var koncentrationen total och fraseringarna knivskarpa. Denna nattmusik har sin startpunkt i Bartók, men det fragmentariserade tonspråket med de tvära kasten och den korta andhämtningen är som en bild av det klaustrofobiska klimatet i Ungern före revolten 1956. När framförandet var som bäst blev musiken riktigt mardrömsaktig och spöklik.
Det bästa sparade finländarna till sist: Schubert stråkkvartett i d-moll "Döden och flickan". Man grep tag i publiken från den första takten i första satsen och släppte inte greppet förrän ungefär 40 minuter senare. Tolkningen var så helgjuten att den fick mig att glömma bort de mördande obekväma kyrkbänkarna i Väsby under långa stunder.
Schuberts kamp med döden gestaltades på ett magnifikt sätt i den rastlösa första satsen, de vidunderligt vackra variationerna i den andra, hetsen i scherzot och finalens feberaktigt snabba jakt mot det sista taktstrecket.
Nu hoppas jag att Helsingborgs kammarmusikförening håller sig framme och bokar upp Kamus string quartet för en konsert på Dunkers. Det kan bli något utöver det vanliga.
Gå till toppen