Carolina Wiberg är sommarledig från sitt jobb som IKT-pedagog. Hon är informations- och kommunikationsteknologi på Errarps skola i Ängelholms kommun.
När vi talas vid är det en dryg vecka kvar till premiären på utomhusscenen vid pappersbruket i Klippan. Hon är inne i en intensiv period med repetitioner och föreställningar.
– Det tar mycket tid så det är skönt att ha sommarlov, så man kan koncentrera sig helt på detta, säger hon och berättar att de medverkande i Bruksspelet förra året i snitt lade ner ungefär 200 timmar per person om man räknar alla repetitioner och föreställningar.
– Det är väldigt roligt. Jag har alltid gillat sång, musik och dans. Och här får man utveckla allt det och spela teater. Dans har jag inte sysslat med så mycket förut, det är framför allt där jag lärt mig mycket.
Annons
Annons
Hon betonar den fina gemenskapen i Bruksspelsgänget.
– Man får så många vänner. Vi blir som en liten familj. Inte så liten förresten. Vi brukar vara runt sextiofem på scenen och med funktionärer är vi ett hundratal. Och det är roligt med närheten till proffsen, att komma nära dem och se hur de jobbar. Det är alltid fyra eller fem professionella skådespelare som är med i Bruksspelet. De passar så väl in i vår gemenskap också.
Carolina Wiberg var med redan den första sommaren med Bruksspelet. Det var tack vare engagemanget i Körkampen på Ekebo våren 2013 som hon kom i kontakt med medverkande i spelet. "Det är klart att du ska vara med", tyckte de. Och så blev det.
I Bruksspelet har Carolina Wiberg provat på olika typer av roller. Hon tycker det är intressant att sätta sig in i hur rollfiguren tänker.
– Jag har varit lumpsorterare som fanns med i spelet i och med att det handlade om hur man tillverkade papper. Då var jag en arbetarkvinna. Sedan har jag varit en överklassdam från Tyskland. I år ska jag spela en dam som heter Ingeborg Dahlin och är med i en kurs i vett och etikett. Kursen leds av en dam som spelas av Regina Lund.
Det två första årens uppsättningar utspelades i början av 1800-talet, då pappersmaskinen kom till bruket. I förra årets uppsättning "Agnes" var handlingen förlagd till 1870-talet då järnvägsstationen byggdes.
Annons
Med årets föreställning "Regnbågen" har Bruksspelet tagit ett kliv framåt i tiden. Året är 1957.
– Vi tar ett rejält språng nu, till 1950-talet. Då handlar det om Regnbågen i Klippan som byggdes på 50-talet, som är som ett Folkets hus, med dans, musik och möten.
Annons
Publiken får uppleva en tidsresa i Klippanmiljö med brottning, rockband och gympa.
Carolinas dotter Agnes brukar ofta vara med repetitioner. Hon är fem år, åldersgränsen för att stå på scenen är sju.
– Jag tror att hon tycker det är ganska roligt. I början kunde hon nästan sångtexterna bättre än jag.
Det blir flera veckor med föreställningar innan årets spelperiod är över den 24 juli.
Hinner du och familjen med något annat i sommar?
– Det blir nog småutflykter. Kanske till Astrid Lindgrens värld, som är dotterns favorit. Vi får se om vi kommer i väg på en liten tur dit.
Carolina Wiberg
Aktuell: Medverkar i Bruksspelet i Klippan, som spelas torsdag till söndag fram till den 24 juli.
Bor: I Örkelljunga.
Familj: Dottern Agnes, sambon Mattis (Mattis har varit med i Bruksspelet, men är inte med i år).
Gör: Arbetar som IKT-pedagog i Ängelholms kommun.
Lyssnar på: Gillar det mesta. Tycker om artisten Pink.
Det bästa med sommaren: "Att ta det lugnt på morgnarna. Gå till sjön och bada, ta en glass. Lata dagar i solen."