Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nyfikna gick på bisafari på Sofiero Gård

Han är egentligen snickare, men för fyra år sedan började Tommy Johansson intressera sig för biodling. Under lördagen träffade han sju entusiaster på Sofiero Gård för att lära dem mer om just bin.

Biodlaren Tommy Johansson visar upp en vaxram full med bin.Bild: Philip Johnsson
Bakom gårdsbutiken vid ett litet skogsparti står fem bisamhällen fulla med vaxramar, tusentals arbetarbin, drönare och en drottning. Vädret är grått och småblåsigt, så de håller de sig inne i sina kupor.
På lördagen samlades sju nyfikna deltagare för att få veta mer om insekterna. En av dem är Ramlösabon Anna-Lena Blomquist Sandell som länge funderat på att starta sin egen biodling.
– Jag vill göra något vettigt för dem. Vi människor tror att vi är herrar över alla andra arter på jorden, och har förstört så mycket att bina håller på att dö ut. Det är dags att börja betala tillbaka, säger hon.
Anna-Lena Blomquist Sandell har en relativt stor trädgård och har plats till en biodling.
– Minst ett bisamhälle kommer det att bli nästa år. Det vore häftigt om jag kunde få med mig mina grannar och skapa en ny biodlargrupp, säger hon.
Intresset för biodling växer i hela landet, berättar Tommy Johansson.Bild: Philip Johnsson
Det är första året som Tommy Johansson anordnar träffar för att lära ut kunskap om bin och dess betydelse i naturen.
– De är viktiga för den biologiska mångfalden. De flyger runt här i en radie av 2-3 kilometer och pollinerar så att vi människor i slutänden får mat. Och några av dem blir till fågelmat, säger han.
Tommy Johansson berättar att stereotypen länge varit att en biodlare är en äldre man, men nu menar han att intresset har utökats till andra grupper. Under dagen på Sofiero Gård är till exempel sex av sju deltagare kvinnor.
– Biodling växer i hela landet, och i Helsingborgsområdet finns en hel del som håller på med det. Jag är själv med i Nordvästra Skånes biodlarförening med omkring 100 medlemmar.
Han har redan hunnit skörda en omgång honung i sommar. Det blev cirka 35 liter per samhälle, en bra siffra jämfört med fjolårets tunna skörd.
Arbetare. Det är binas hårda slit som gör att du kan få honung i teet på morgonen.Bild: Philip Johnsson
Tommy Johansson brukar experimentera i köket för att få in honung i bland annat bullar och saft. Han glömmer aldrig första gången han provade sin egenodlade honung.
– När man ser att det lyckas och får smaka sin egen honung, det är en bra känsla! säger Tommy Johansson.
Karin Torsdotter håller på att lära sig om biodling, men det är mycket för hennes söners skull.
– De har själva inte tid att gå på kurser, så då får jag gå istället och sedan lära dem. De har ärvt ett torp i norra Skåne där de tänker ha egen biodling, säger hon.
Höganäsbon Kajsa Björkman har en för liten trädgård, men hon funderar på att sätta ut några bisamhällen på annan ort.
– Det vore himla kul. Det blir en bisyssla, säger hon.
Gå till toppen