Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

OS målet för ung skyttetalang

18-åriga Mathilda Lishöj började tävla i nordisk trap - lerduveskytte i dagligt tal - för två år sedan. Förra helgen tog hon SM-guld i damklassen och nu är siktet inställt på OS-grenen skeet.

Mathilda Lishöj, 18-årig tjej bosatt i Hyllinge men tävlande för Strövelstorps JSK, har gjort en raketkarriär inom skyttegrenen nordisk trap. Hon vann SM förra helgen nu siktar hon på att nästa år gå vidare till OS-grenen skeet.Bild: Lars Möller
Har man en stor talang, en stöttande familj och som grädde på moset en pojkvän och en blivande svärfar som båda tillhör landets bättre skyttar då kan karriären - som i Mathilda Lishöjs fall - gå spikrakt uppåt.
Frågan är förstås hur Mathilda valde att ha skytte som sin sport?
– Pappa håller på med skytte så redan som sexåring började jag skjuta luftgevär. Sedan har det liksom bara rullat på, säger Mathilda och ler sitta allra bredaste leende.
Pappa Nicklas Lishöj berättar:
– Jag jagar en del och skytteträningen är naturligt. I princip är hela familjen engagerad i Strövelstorps JSK där Mathilda tävlar, berättar han.
För Mathilda Lishöjs del betyder det förstås mycket att hennes pojkvän Niclas Boo och hans pappa Göran båda är mycket duktiga i sporten. Båda ansvarar för hennes träning.
Mathilda Lishöj har en osannolik karriär bakom sig inom skyttesporten. 18-åringen vill nu ta nästa steg inom sporten.Bild: Lars Möller
Men detta är förstås inte hela sanningen. Det krävs även talang för att syssla med en sport som skytte.
– Man måste kunna koncentrera sig, vara stadig på handen och ha en snabb reaktionsförmåga. Men det kommer också in en rutin i det hela ganska snabbt, förklarar hon.
Nordisk trap innebär att man under ett tävlingspass skjuter fem skott från fem olika skjutplattor. Det gäller att försöka skjuta ner samtliga lerduvor.
– Det går inte att komma hur långt som helst i nordisk trap, som mest Nordiska mästerskapen. Jag har redan nu börjat fundera på att ta klivet upp i skeet som innebär att jag kan kvalificera mig för exempelvis OS, berättar Mathilda.
Mathilda Lishöj, Strövelstorps JSK.Bild: Lars Möller
Mathilda Lishöjs utveckling är närmast osannolik. Hon sköt på sina första lerduvor 2014, året efter började hon med träning och tävling.
– På mitt första SM blev jag trea och i fjol tvåa för att vinna nu när vi sköt i Forshaga förra helgen, säger Mathilda.
Mathilda har precis fyllt 18 år och går på gymnasieutbildning i Helsingborg.
– Jag går på djurvårdsprogrammet och siktar på att kanske kunna bli veterinär. Det ska inte vara några problem att kombinera jobb och sport.
Och jobb behöver man för att kunna bedriva denna dyra sport som på elitnivå kostar en.
– Ett vapen kan kosta upp mot 50 000 kronor. Ska man sikta på OS behöver man två, säger pappa Nicklas.
Mathilda har en Browning hagelbössa som hon tävlar med. Den hänger med även om hon går vidare till skeet.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen