Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inget miljöpris delas ut i Helsingborgs stad

Hela fordonsflottor som har ställts om till förnybart bränsle. Uppfinningar som har minskat energiförbrukningen markant. Helsingborgs stads miljöpris har tidigare år belönat miljöinsatser utöver det vanliga – årets nomineringar var en besvikelse för juryn.

Miljönämnden beslutade på sitt junimöte att inte dela ut pris i år, vare sig i den klass som riktar sig till vuxna eller den som riktar sig till barn och unga.
Förra året gick miljöpriset till unga på 25 000 kr till Miljörådets elever på Nicolaiskolan. På bilden Per Kleén, Tove Lindén, Minna Borgkvist och Matilda Johansson. ARKIVBILD.Bild: Mats Roslund
– Ingen av nomineringarna lever upp till kriteriet "särskilt förtjänstfulla insatser". För att nå dit krävs det att miljöinsatserna har något extra, något revolutionerande, säger Pernilla Fahlstedt, t f miljödirektör.
Ett tiotal förslag har kommit in. De flesta handlar om kommunal verksamhet. Det kan vara skolkök som har haft ett miljötänkande, hemvårdsenheter som har varit bra på att använda elcyklar i stället för bilar, grönyteskötare som har minskat användningen av bekämpningsmedel eller kontor som har varit duktiga på källsortering.
– Jättebra insatser, men samtidigt är detta i någon mån sådant som ska ingå i den ordinarie verksamheten, säger Pernilla Fahlstedt som menar att i takt med att miljöarbete har blivit en naturlig del människors vardag både hemma och på jobbet, så har det blivit svårare att sticka ut.
– Sådant som sågs som viktiga miljöinsatser för 20 år sedan är sådant alla förväntas göra i dag, säger hon.
Till saken hör också att kriterierna för priset har ändrats sedan ifjol. Formuleringen om att det krävs "särskilt förtjänstfulla insatser" är ny. Tidigare var priset kopplat till att vinnaren skulle medverka till att öppna målen i kommunens miljöprogram, men programmet har gått ut och därför ändrades kriterierna.
– Till nästa år ska vi göra om kriterierna igen. Kanske blir det så att vi delar ut flera mindre pris. Eller så gör vi om det till ett stipendium, så att den som har en idé på ett bra miljöprojekt kan genomföra det. Vi har också funderat på om vi på miljöförvaltningen ska tillåtas nominera bra insatser som vi stöter på. Hittills har kravet varit att nomineringarna måste komma utifrån, men så har vi också alltid haft problem med att få in förslag, säger Pernilla Fahlstedt.
Hon avvisar att miljöengagemanget bland helsingborgarna skulle ha svalnat.
– Jag tror helt säkert att det finns insatser från det gångna året som vi skulle bedöma som "särskilt förtjänstfulla", men som vi inte känner till. Därför bör vi fortsätta dela ut miljöpriset. Det är ett bra sätt för Helsingborgs stad att signalera att miljöarbete är viktigt.
Miljöpriset till vuxna har delats ut i ett knappt decennium och priset till barn och unga sedan 2011. Båda priserna har bestått av 25 000 kronor vardera.
Gå till toppen