Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kvinnorna i fokus inför Gazaseglats

För en månad sedan förlorade Helsingborgsbon Jasmine Felestin El-Rameid tre kusinbarn i en brand i Gaza. På söndagen var hon på Sundstorget för att visa sitt stöd för landsmännen som är kvar i Gaza.

Shaima Ismail var på mötet med sin mamma Jasmine Felestin El-Rameid och bonussystern Lisa Jabbar Khel.Bild: Niklas Gustavsson
Palestinska kulturhuset i Helsingborg mötte upp med folkdans till säckpipa och trumma när ”Ship to Gaza Sweden” kom till Helsingborg med sin sommarkampanj. I september seglar ”Womens boat to Gaza”. Ännu är det oklart om någon svensk kvinna kommer att vara med ombord , men namnkunniga kvinnor i världen har redan anmält sig.
– Det är underbart att vi inte är bortglömda. Att det finns en stor organisation som kämpar för vår sak. Varje kvinna bär en hjälte inom sig, sa Jasmine Felestin El-Rameid från den palestinska föreningen Right to Return.
Hon har både dotter, bonusdotter och sin mamma med sig på torget. Fler syskon är på väg.
Medan folkdansen pågår på torget står Charlie Andreasson vid kampanjhusvagnen och försöker dra igång ett kraftverk till högtalarna. Hans foton från Gaza hänger på några uppsatta monterväggar på torget. Mellan sönderbombade hus och sänkta båtar syns barn och överlastade åsnor.
– Jag var i Gaza 2013 till 2014. Vi försökte bygga om en fiskebåt till lastfartyg för att Gazaborna skulle kunna transportera varor både in och ut. Israel sänkte båten för oss, men vi bärgade och renoverade den. Då sprängde de den. Det blev inte någon transportbåt, säger Charlie Andreasson.
Charlie AndreassonBild: Niklas Gustavsson
Han talar om hur Israel slår sönder ekonomin på Gaza med sina blockader. Hur talet om säkerhet egentligen bara är ett sätt att förstöra Palestiniernas möjlighet till försörjning.
– Vid ett tillfälle tog folk sin tillflykt till ett sjukhus när trupperna kom. Då agerade jag mänsklig sköld, för att man skulle hinna tömma sjukhuset innan soldaterna gick in. När det var som värst trodde jag inte att jag skulle få se morgondagen gry, berättar han.
Torgmötet i Helsingborg på söndagen är bara ett av många för ”Ship to Gaza Sweden”. En av huvudtalarna under torgmötet är debattören och kulturskribenten Sören Sommelius.
– Ockupationen av Gaza kan inte fortsätta i det oändliga. Det är jätteviktigt att fortsätta med Ship to Gaza, även om möjligheterna att nå fram inte är så stora. Man måste vara uthållig. Det var inte många som trodde att Gandhi eller Martin Luther King skulle lyckas när de påbörjade sin kamp. En dag ska också palestinierna återfå möjligheten till bra och värdiga liv, säger han.
Sören sommeliusBild: Niklas Gustavsson
Är det lättare för kvinnor att nå Gaza än för män?
– Det får vi se. Vi kan bara hoppas, men det sätter i alla fall den israeliska militären i en ny situation, säger han.

Program under måndagen

Klockan 16 arrangeras en filmvisning av Bo Harringers film ”Även de döda har ett namn” på Furutorpsgatan 71.
Klockan 18 hålls ett panelsamtal mellan Sören Sommelius och Charlie Andreasson från Ship to Gaza, med fokus på årets projekt Womens boat to Gaza. Även detta på Furutorpsgatan 71.
Ship to Gaza i Helsingborg.Bild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen