Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sund ny bogserbåt i Sundet

Bogser Team Öresunds (BTÖ) nya bogserbåt är levererad och sedan helgen på plats i Helsingborg.
Båten är ett standardbygge av typen Damen ASD Tug 2810 med en dragkraft på 62 ton och byggd vid varvskoncernen Damens varv i rumänska Galati.
I vintras när kontraktet skrevs, sa vd:n Bill Söderberg att han hoppades att den båten skulle flaggas svenskt. Något som är förberett, men inte riktigt klart än. Namnet ”Sund av Malmö” står i upphöjd relief på fartygssidorna, men det är bara ordet Sund som målats vitt mot det klarröda skrovet.
– Sund är byggd enligt svenska regler men seglade hem under Gibraltar-flagg. Vår nya bogserbåt heter Sund av Malmö, så är det. Vi får se hur det blir sedan, sa Michael Staufeldt, operativ chef på BTÖ till Sjöfartstidningen för några veckor sedan.
Likaså står det det Gibraltar som hemmahamn, fast i reliefen kan man läsa Malmö.
Helsingborgsbaserade BTÖ har nu tre bogserbåtar. Förutom den nya Sund, förfogar man över Kullen och Dunker. Företaget verkar i hela Öresundsregionen, från Halmstad till Köpenhamn och Køge.
Bogser Team Öresunds (BTÖ) bogserbåt Kullen har även fått den nya röda färgen på sitt skrov.
Det är inte officiellt än, men namnet blir Sund av Malmö. Båten ska segla under svensk flagg och registrerad i Malmö. Placeringsorten blir Helsingborg. Det är ännu inte bestämt om det blir Dunker eller Kullen som ska stationeras i Malmö.
Gå till toppen