Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Båtbuller är inte störande

En boende vid hamnen vände sig till domstol eftersom han besvärades av buller från turfiskebåtarna. Men den menar att bullret inte är värre än att han får stå ut med det.

Nej, turfiskebåtarna är inte speciellt störande, slår mark- och miljödomstolen fast och tycker därmed som miljönämnden.Bild: Moa Dahlin
Den boende vände sig först till stadens miljönämnd för att klaga på buller och oljud som kommer från turfiskebåtarna som avgår från Hamngatan, samt från de fiskare som åker med båtarna.
Enligt den klagande börjar det redan tidigt på morgnarna när båtarnas passagerare dyker upp. Slamrande bakluckor och bildörrar, högljudda samtal och bilar och båtar som går på tomgång en längre stund, är något den boende upplever som störande. Övriga trafikbrott är dessutom omfattande.
Själv gav han en rad förslag på hur gatumiljön på Hamngatan skulle kunna förbättras.
Men miljönämnden gjorde inte alls den bedömningen. Kommunen har kontrollerat hur länge båtarna går på tomgång och funnit att problemet inte alls är så stort. Tiden de går på tomgång har dessutom kortats avsevärt. När det gäller eventuella trafikbrott är de en fråga för polisen.
Miljönämnden konstaterade dessutom att verksamheten är naturlig del av ett hamnområde och vissa störningar får man acceptera. Det fanns alltså ingen anledning att ingripa.
Miljönämndens beslut överklagades till länsstyrelsen. Den boende berättade att det "gapas, skriks, röks, rapas och hejas på" från passagerarnas sida väldigt tidigt på morgnarna i väntan på avgång. Men inte heller länsstyrelsen tyckte att vare sig de störningarna eller andra var farliga.
Länsstyrelsen påpekade liksom miljönämnden att eventuella trafikbrott är en polisiär fråga.
Nu har också mark- och miljödomstolen sagt sitt. Inte heller här vinner den klagande framgång. Domstolen menar att man gjort vad man kunnat för att minska bullret, bland annat har båtarna fått ljuddämpare, och därför finns det ingen anledning att ingripa.
Gå till toppen