Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kulturskatt fick sitt museum

Ett redan ganska välutvecklat kulturliv i Åstorps kommun fick på fredagen ytterligare ett spännande tillskott. Då invigdes nämligen Kvidinge Krukmakerimuseum på Tomarps kungsgård.

Jan Nilsson, ordförande i Kvidinge hembygdsförening och Tomas Anagrius, keramiker, höll i invigningen av Kvidinge Krukmakerimuseum på Tomarps kungsgård under fredagen.Bild: Lars Möller
För två år sedan fick Kvidinge Hembygdsförening en donation av Lars Ove Larsson. Denna bestod av tolv lådor med så kallad Kvidingekeramik. En ansenlig samling där de äldsta föremålen var tillverkade någon gång på 1800-talet.
– Kvidinge har varit Skånes keramikcentrum oavsett vad andra orter hävdar. Här i Kvidinge bröts det mellan 1 500 och 2 000 lera till "pottemagare" och keramikindustrin i hela landet, berättar Jan Nilsson, ordförande i hembygdsföreningen och även styrelseledamot i Tomarps kungsgårds vänner.
– Kvidingelera såldes exempelvis till Höganäs som ju i dag anser sig vara keramikens hemvist i Sverige, säger han med en ögonblinkning.
Efter donationen föddes tanken på ett keramikmuseum. Efter en del turer så kunde man på fredagen inviga en del av kungsgården tack vare innehavarna Margareth Andersberg och Bertil Thunés medverkan.
– Vi sökte bidrag hos Sparbanksstiftelsen Gripen och tack vare deras välvilja kan vi öppna, säger Jan Nilsson.
Sparbanksstiftelsen Gripens vd Mats Nilsson fanns med på invigningen och öste beröm över Kvidinge Krukmakerimuseum.
– En fantastisk kulturskatt som man verkligen har arbetat hårt för att kunna visa upp för hela världen. Jag är imponerad. Vi har gett 170 000 kronor till detta och det är med glädje, sa Mats Nilsson.
Invigningen förrättades av Kvidingekeramikern Tomas Anagrius som skrivit boken "Keramik från Kvidinge".
– En gång i tiden fanns det nästan 40 keramiker i Kvidinge. Här på museet finns cirka 15 representerade. De allra äldsta har vi tyvärr inga föremål från. Detta är verkligen ett kulturarv att vara stolt över. Få orter i landet kan uppvisa denna keramiktradition, konstaterade Tomas Anagrius.
Invigningen hölls med champagne och tilltugg och det var trångt om saligheten i den lilla museilokalen.
– Lokaliseringen är ju helt perfekt. Nu kommer vi in i den rika och fina utställningsverksamhet som finns här på Tomarps kungsgård, sa Tomas Anagrius.
Gå till toppen