Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Vältalighet hjälpte inte mot kulor

Bild: LM Otero
Minnesceremonin i veckan för de fem mördade polismännen i Texasstaden Dallas var president Barack Obamas elfte framträdande i samband med ett massmord begånget med skjutvapen.
Presidenten erkände självkritiskt i sitt tal i tisdags att hans försök att stävja våldet varit otillräckliga och att hans många ord förblivit just ord. Den vältalige presidenten poängterade att landet står vid ett vägskäl:
”Vi undrar om afroamerikaner som känner sig diskriminerade av polisen, och poliser som anser sig orättvist kritiserade när de bara gör sitt jobb, någonsin ska kunna förstå varandra.”
USA bär på ett djupt rotat våldsamt arv från pionjärtiden. Delstaternas stora frihet att stifta egna lagar och konstitutionens skrivning om rätten att bära vapen ger vapenförespråkare en mycket stark ställning gentemot ökad kontroll och begränsning av handeldvapen.
I inget annat utvecklat land är dödsfall orsakade av skjutvapen så många. Statistik från myndigheten Centers for Disease Control and Prevention målar upp en blodisande bild:
Ett genomsnitt för de senaste fem åren visar att det varje dag dör 7 barn eller tonåringar av skottskador. 91 personer mördas med ett skjutvapen. 51 kvinnor skjuts varje månad ihjäl av sin partner. Svarta löper statistiskt 10 gånger högre risk att dö av skjutvapen än vita. Omkring 12 000 människor dödas varje år av handeldvapen.
Det dödliga våldet överskuggar med råge till och med risken för amerikaner att dö i krig. Sedan befrielsekampen från Storbritannien på 1770-talet har 1,4 miljoner amerikaner stupat i strid. Från 1968 – året då presidentkandidaten Robert F Kennedy sköts till döds – har 1,5 miljoner amerikaner dött till följd av mord eller självmord med handeldvapen.
Den dystra statistiken till trots har inskränkningar varit nära nog omöjliga att införa. Tvärt om har den starka vapenlobbyn lyckats flytta fram positionerna. I delstaten Ohio gäller så kallad open carry, det vill säga rätten att bära ett handeldvapen fullt synligt på offentliga platser. Under republikanernas partikonvent, som öppnar på måndagen i delstatens största stad Cleveland, kan allmänheten därför fullt lagligt öppet bära vapen utanför själva konventområdet. Absurt nog är samtidigt knivar, luftpistoler och till och med paraplyer med metallspets strängt förbjudna.
President Obama talade i Dallas åter om behovet av enighet och att nationen måste överbrygga misstron mellan minoriteter och ordningsmakt. I sitt tal tillstod han indirekt sin maktlöshet mot de starka krafter som konsekvent bekämpar varje försök att begränsa tillgången på skjutvapen.
Vapenförespråkarna i USA brukar hävda att fler borde vara beväpnade för att hindra dödsskjutningar. Men när våldet denna gång drabbade den välbeväpnade polisen faller argumentet platt till marken. Möjligen kan Dallas därför innebära en svängning i rätt riktning. Om inget annat visades tydligt att inte ens ordningsmakten kan skydda sig mot automatvapen.
Att dessa måste bli färre och svårare att få tag i borde därför vara självklart.
Gå till toppen