Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Wennerström fortsätter bryta barriärer

Turneringschefen Nina Wennerström nöjer sig inte med att hjälpa spelare på tennisens olika underlag. Nu tar hon steget ut på hal is för att lära hockeyspelare hur man bygger sitt varumärke.

Agenten och turneringschefen i Ericsson Open, Nina Wennerström är numera även licensierad ishockeyagent.Bild: Göran Stenberg
Nina Wennerström fick tennisen med modersmjölken. Hennes mamma Eva Lundqvist var professionell spelare och nådde 1969 fjärde omgången i Franska öppna. Målet var länge att gå i mammas fotspår.
– Jag var väldigt ambitiös med min tennis. Hela tonåren trodde jag att jag skulle bli en firad stjärna. Men sen när jag kom ut i världen och såg spelare som Martina Hingis och Anna Kournikova insåg jag hur långt efter jag låg.
Avbrottet i karriären medförde en identitetskris. Var skulle hon nu ta vägen?
– Det här var den jobbigaste tiden i mitt liv, utan tvekan, säger hon och skakar på huvudet.
Grubblerierna ledde in den 20-åriga Wennerström på Handelshögskolan – mer för att ha något att göra än ett medvetet val. Ett besök i en bokhandel skulle ge hennes studier mål och mening.
– Där fick jag syn på Mark McCormacs [legendarisk sportagent och grundare av IMG] bok och insåg för första gången att man kunde kombinera sport och affärer. Precis det här med att hjälpa idrottare med inte bara det sportsliga utan även ekonomi och att bygga ett varumärke var vad jag brann för.
Wennerström insåg efter examen att det inte fanns någon gräddfil in i agentbranchen. Efter ett års ansökningar, där svaret ofta kom med auto replay, fick hon en öppning på Washingtonbaserade byrån Octagon.
– Jag tog första bästa flyg utan att ha en aning om lön eller någonting, säger hon och skrattar åt minnet.
Hennes uppdrag från Octagon formulerades tydligt: hitta nästa tennisstjärna. Som 25-årig kvinna i en extremt könssegregerad branch stod inte klienterna på kö. Det var inte heller så att det vimlade av kvinnliga agentförebilder att inspireras av.
– Det var extremt tufft i början och jag undrade vad jag hade gett mig in på. Men jag älskade att vara i tennismiljöer och bestämde mig för att det trots allt är detta jag vill göra.
Breaket kom 2006 då en 21-årig serbiska hade kört fast och behövde en förändring. Jelena Jankovic blev Nina Wennerströms första klient. Deras samarbete startade med att Jankovic åkte ut direkt i elva raka turneringar. Första segern kom inte förrän 2007 i Rom.
– Året efter det minns jag att vi skålade i champagne just i Rom för att fira att hon hade blivit världsetta, säger Nina om den osannolika förändringen.
Framgången öppnade dörrar och Wennerström med nyvunnen genistämpel klättrade snabbt på företaget. Vid samma period fick hon en förfrågan att ta över som tävlingschef för damveckan i Båstad.
– Jag hade länge drömt om att göra något på hemmaplan så det var en chans jag inte kunde missa. Jag har verkligen mitt hjärta här i Båstad.
De kommande åren fick hon uppgiften att hjälpa bulgariska underbarnet Grigor Dimitrov och inte minst den svenske världsstjärnan Robin Söderling.
– Det var fantastiska år men väldigt hektiska. Samtidigt började jag känna ett sug att arbeta på ett annat sätt. De amerikanska värderingarna skiljer sig ganska mycket från mina. Jag ville bygga på långsiktighet och ha en mer personlig relation till mina klienter.
En tilltagande önskan om att vara sin egen och födseln av sonen Marlon gjorde att hon 2013 sa upp sig och startade Wesport. Från ett statusfyllt och välbetalt jobb rakt in i ovissheten.
– Givetvis fick jag inte ta med mina spelare så jag började från noll och telefonen var tyst. Jag ska erkänna att tankarna kom att ingen skulle vilja vara med mig.
Men Nina Wennerström hade inte varit den hon är om hon inte gjort en grundlig research av marknaden. Oron över att vara oönskad visade sig snart vara ogrundad. I dag har hon sexton spelare i sitt företag, däribland Johanna Larsson.
– Jag är otroligt glad att jag vågade ta steget. Det har gått snabbare och bättre att komma igång än vad jag vågade drömma om, säger hon.
Studerar man Nina Wennerströms cv så framstår hon som karikatyren av en karriärdriven och närmast maniskt ambitiös person. En bild som hon själv har svårt att förlika sig med.
– Jag ser inte mig själv som en streber som bara vill göra mer och mer. Om jag är i Melbourne för Australian Open kan jag ta två dagar på stranden och ändå vara nöjd med det jag gör.
Numera van vid att bryta sig in på nya domäner är hon redo att välta nästa bastion. För två månader sedan blev Wennerström Sveriges första kvinnliga licensierade ishockeyagent.
– Det var flera spelare som sa till mig att jag borde göra samma sak inom hockeyn som jag gjorde inom tennisen. Egentligen är det inte så mycket som skiljer. Det gäller att maximera spelarens potential både på och utanför rinken, säger hon.
Gå till toppen