Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Crister Enander: ”Marit Paulsen har en förmåga att låta absolut trovärdig oavsett vad hon säger”

Sommar i P1: Marit Paulsen, politiker och författare

Marit Paulsen. Foto: David Herngren
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Många är nog de politiker och försäljare som djupt avundas Marit Paulsen hennes röst. Myndig. Rättfram. Hon har en förmåga att låta absolut trovärdig oavsett vad hon säger. Och med denna röst pratar hon i sitt sommarprogram. ”Jag är en tant från 1900-talet”, inleder hon med.
Hon lät lika övertygande som socialdemokrat som hon efter 1998 gjorde som folkpartist. Många ser henne som en ”tuff kärring, en kärring mot strömmen”, säger hon. ”Men egentligen är jag feg.” Det är en ovanligt nedtonad Paulsen som berättar om sitt liv, från uppväxtens nöd – hunger och rädsla – och det ständiga supandet och hur en eländig tillvaro sakta vänds till ett drägligare liv.
Under sju år var hon svetsare på Smedjebackens Valsverk. Men ryggen pajade. Hon lyckades få läsa på Brunnsviks folkhögskola. Det var vändpunkten. Och där träffade hon Sture som hon ännu lever med.
Därefter tar hon – föga förvånande – fram några av sina käpphästar: Mot reglerna inom EU för vad som är ekologiskt odlat. Genom Kravmärkningen har man, röt hon, ”mördat framtidens forskning!” Samtidigt kallar hon sig för ”EU-fantast”. Där blir hon den slipade och känslosvallande politikern vi är vana vid.
Själv skulle jag, ärligt talat, inte ens köpa en begagnad bil av Marit Paulsen. Hennes övertygande röst till trots. Detta var, sa hon, hennes sista offentliga framträdande. Tja, vi får väl se, tänker jag.
Gå till toppen