Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Obemannade butiken stängd - nu väntar lanthandeln 2.1

Efter stor uppmärksamhet fick grundaren till Vikens Näraffär svara på teknikfrågor istället för att sköta butiken. Nu har butiken stängt men Robert Ilijason tror att Viken kan få en ännu smidigare butik framöver.

Intresset var stort när den obemannade butiken i Viken öppnade så tiden räckte inte till för Robert Ilijasson. Nu är butiken stängd.Bild: Sven-Erik Svensson
Den obemannade butiken i Viken fick stor uppmärksamhet. Efter att HD skrivit om Robert Ilijasons projekt med en butik där du scannar dina varor själv med telefonen spred sig nyheten till andra länder.
Ett hundratal personer från olika länder kontaktade Robert Ilijason för att be om hjälp med att starta liknande projekt. Men tiden räckte inte till.
– Istället för att lägga tid på att fylla på mjölk i butikens hyllor fick jag lägga tid på tekniksupport för människor med liknande projekt, säger Robert Ilijason.
Även om butiken inte kräver personal för själva handeln krävs runt två timmar var eller varannan dag för att fylla på och hålla snyggt i butiken. Mellan tekniksupport, vanligt arbete och en liten son var det svårt att kunna lägga ner den tid som behövdes.
Sen början av juni har butiken haft stängt. Men han har inte gett upp tanken på obemannade livsmedelsbutiker, istället har han planer på större projekt.
I slutet av sommaren öppnar ett antal butiker i Örkelljunga kommun. Det är en annan handlare som håller i butiken men Robert Ilijasson står för tekniken. Han var även varit inblandad i uppstarten av en kedja med obemannade butiker i Tyskland.
Den obemannade butiken i Viken blev som ett testprojekt.
– Jag lärde mig en hel del och ändrade mycket under tiden, som till exempel sortimentet. Men en del saker var svårare att rätta till, som lokalens utformning.
Som mest hade butiken 450 registrerade användare.
– Det gick väldigt bra i början men dalade rätt snabbt när jag slutade sköta om butiken.
Förtroendet för kunderna höll, enligt Robert Ilijason har det inte varit några tecken alls på stölder eller snatteri.
– Folk är i grund och botten ärliga. Sen är de mer ärliga om de vet att de är bevakade.
Får Vikenborna nöja sig med butiker som håller öppet till 20.00 framöver? Nej, inte om planerna går som de ska.
Robert Ilijason håller på att utveckla ett nytt koncept som ska göra att själva handlandet går ännu smidigare.
– Tänk dig att du går in i en butik och har mobiltelefonen i fickan. Sen plockar du de varorna du vill ha och går igen. Efter 60 sekunder får du ett preliminärt kvitto och kollar av att det stämmer.
Förhoppningen är att den nya butiken, som ska inrymmas i en specialbyggd bod, ska kunna öppna i Viken redan i år.
– En del påstår att det inte går att göra men jag tror nog att det går. Det handlar bara om rätt teknik och teknikfrågor löser sig alltid, säger Robert Ilijason.
Gå till toppen