Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Hur bakis jag blir är beroende av hur min natt på jobbet varit

Öppet brev till Steen Ekdahl, divisionschef och Björn Zackrisson, förvaltningschef Skånevård Sund.

Barnmorskornas erfarenhet och kompetens är den största och enskilt viktigaste resursen på förlossningen och är direkt avgörande för resultat och patientsäkerhet. Det skriver Monica Krantz. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Bild: Anders Ahlgren/SvD/TT
Jag har just kommit hem från en nattjour på gyn och förlossning på Helsingborgs Lasarett. Jag gillar egentligen arbetet nattetid. Jag gillar att ha full koll och själv bestämma hur jag ska arbeta och prioritera. Det är också skönt att slippa det brus av egentligen friska människor som framför allt söker dagtid. På natten är det bara det viktiga som görs. Men det sliter att vara vaken på natten. Jag blir jourbakis, som vi säger. Ont i huvudet och magen, nedsatt aptit och lätt illamående, nedsatt ork och dåligt tålamod och humör. Som en blandning av bakfylla och PMS. Under mina nattjoursveckor går jag in i vad jag brukar kalla "survival mode". Det går ut på att bara tillgodose primära behov som mat och sömn. Allt jag orkar utöver det är bonus.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen