Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Hur bakis jag blir är beroende av hur min natt på jobbet varit

Öppet brev till Steen Ekdahl, divisionschef och Björn Zackrisson, förvaltningschef Skånevård Sund.

Barnmorskornas erfarenhet och kompetens är den största och enskilt viktigaste resursen på förlossningen och är direkt avgörande för resultat och patientsäkerhet. Det skriver Monica Krantz. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Bild: Anders Ahlgren/SvD/TT
Jag har just kommit hem från en nattjour på gyn och förlossning på Helsingborgs Lasarett. Jag gillar egentligen arbetet nattetid. Jag gillar att ha full koll och själv bestämma hur jag ska arbeta och prioritera. Det är också skönt att slippa det brus av egentligen friska människor som framför allt söker dagtid. På natten är det bara det viktiga som görs. Men det sliter att vara vaken på natten. Jag blir jourbakis, som vi säger. Ont i huvudet och magen, nedsatt aptit och lätt illamående, nedsatt ork och dåligt tålamod och humör. Som en blandning av bakfylla och PMS. Under mina nattjoursveckor går jag in i vad jag brukar kalla "survival mode". Det går ut på att bara tillgodose primära behov som mat och sömn. Allt jag orkar utöver det är bonus.
Hur bakis jag blir är beroende av hur min natt på jobbet varit, och det i sin tur är i allra högsta grad beroende av vilka kollegor jag har på förlossningen, eftersom det främst är där som jag arbetar nattetid. Att börja en jour med ett gäng erfarna barnmorskor är som lugnande medicin för mig som förlossningsjour. De erfarna gamla rävarna har sett tusenfalt fler förlossningar än vad jag har och samlat på sig åratal av kunskap och känsla för sitt arbete. Jag vet att jag inte är ensam i svåra beslut, att jag kan diskutera och be om hjälp. Vi kan lösa saker tillsammans, helst utan komplicerade ingrepp. Och oftast vet de vad patienten behöver, hon som föder. För att de har följt henne under hela förlossningen. Barnmorskornas erfarenhet och kompetens är den största och enskilt viktigaste resursen på förlossningen och är direkt avgörande för resultat och patientsäkerhet.
Men det är tungt att jobba natt även för dem. Och de får också offra hälsa och tid med sina familjer för att kunna göra sitt arbete. De blir också bakis. Nu begär de kompensation i tid för att orka arbeta nätter och helger på tider när de flesta av er andra inte ens behöver tänka på arbetet. Det är inga orimliga krav. De kräver inte mer i lön, bara mer återhämtning, och de har själva lagt fram ett förslag som inte innebär ökade kostnader för Region Skåne.
Men ni säger att ni inte får göra avtal med enskilda arbetsgrupper, vilket är oerhört märkligt eftersom andra specialistsjuksköterskor på sjukhuset och även på andra håll i Region Skåne relativt nyligen fått sådana avtal. För mig låter det bara som en dålig ursäkt, som att ni inte tar ansvar. Som att ni skjuter problemet ifrån er, uppåt i organisationen. Då föreslår jag att ni tar detta med er upp i organisationen och ser till att få en lösning. Vi lever år 2016, och den tid när man kunde pressa vårdpersonal, till i det närmaste undergång, med argument som "lojalitet" och "tänk på patienterna" är förbi.
Jag tycker det är skamligt. Jag tycker det är skamligt att erbjuda ökad lön så att de kan gå ner i tid, vilket ju i verkligheten bara kan göras om det finns tillräckligt många barnmorskor i tjänst. Och dessutom tidsbegränsat. Och vad händer vid nästa lönerevision?
Jag tycker att det är skamligt att det blivit en principfråga för sjukhusledningen och att man hellre är beredd att stänga en förlossningsavdelning (vilket jag förutsätter att ni förstår blir resultatet om inte barnmorskorna tar tillbaka sina uppsägningar) än att skapa en arbetsmiljö där människor fungerar både privat och på sitt arbete.
Jag är oändligt besviken över hur ni sköter vår sjukvård i Skånevård Sund och just nu även väldigt trött. När jag lämnade jobbet i morse var 50 procent av barnmorskorna på förlossningen pensionärer som kommit in för att jobba extra i sommar. För att det saknas barnmorskor. Och för att de som finns ska få semester.
Jag hoppas ni verkligen har förstått vad ert beslut får för konsekvenser till hösten och att ni är beredda att stå för det när det blir verklighet.

Monica Krantz

gynekolog och förlossningsläkare
Helsingborgs Lasarett
Läs också Skriv på Min mening
Gå till toppen