Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Låst situation mellan regionen och barnmorskorna

Barnmorskorna har sagt sitt. Regionen har svarat. Men ingen av parterna är i dagsläget beredda att förhandla om sina respektive förslag.

Helen Nilsson, Helene Troedsson, Sirpa Liljankoski, Ann-Sofi Karlsson, Lena Karlsson och Ewy Eliasson är några av de barnmorskor som nu sagt upp sig. Regionens erbjudande är inte tillräckligt bra för att hålla dem kvar.Bild: Britt-Mari Olsson
I förra veckan kom barnmorskornas svar på regionens förslag om ökad ersättning för att göra det möjligt för barnmorskorna att gå ner i tid. Det blev ett nej. Nu förklarar de varför.
– Det finns ingen garanti för att man kommer kunna förkorta sin arbetstid och ekonomisk ersättning vill vi ju inte ha, säger barnmorskan Ewy Eliasson.
Läs också Barnmorskorna har fått ett nytt bud
I ett brev som publiceras på hd.se ställer barnmorskorna sig också kritiska till att lösningen är ett projekt som är tänkt under ett år. Anledningen är att man upplever det som otryggt.
– Vi vill inte ha det som projekttid för då efter något år kanske det blir nej igen och då är vi tillbaka på samma ruta igen, säger Ewy Eliasson.
Steen Ekdahl som är divisionschef för specialiserad närsjukvård i Sund kan förstå otryggheten men menar att de, precis som barnmorskorna, vill att det ska bli så bra som möjligt.
– Efter ett år så utvärderar vi ju och om alla är nöjda så finns det ingen anledning att avbryta det, säger han.
Att regionen valt att inte förändra barnmorskornas scheman, som är kravet från deras sida, beror på ett beslut som man tagit regionalt om att inte avtala med enskilda arbetsgrupper.
Detta har man tidigare gjort med andra avdelningar, både i regionen och på lasarettet, men nu vill man alltså att alla sådana avtal ska gå via facket och som tidningen tidigare skrivit står förhandlingarna även där stilla. Istället går regionens förslag alltså ut på att varje enskild individ får ökad ekonomisk ersättning för att själv kunna styra om de vill gå ner i arbetstid eller tjäna mer.
Läs också ”Tragiskt att de anställda inte kan föra sina krav via facket”
Men om samtliga barnmorskor då väljer att gå ner i arbetstid, vad händer då?
– Det går att lösa, det har ju barnmorskorna redan räknat ut. I praktiken lägger vi om schemana men det går inte att avtala om förkortad arbetstid eftersom vi numera gör sådana avtal genom facket för att vi vill ha kollektivavtal, säger Steen Ekdahl.
Läs också Hur bakis jag blir är beroende av hur min natt på jobbet varit
Han menar att regionen gjort vad de kan för att bemöta barnmorskornas krav. Att göra ett undantag och avtala om förkortad arbetstid utan fackets inblandning är inte ett alternativ.
Förslaget från regionen har erbjudits på individbasis men om någon av barnmorskorna valt att nappa är inget Steen Ekdahl kan svara på.
– Det är många som är borta på grund av semestrar så det går inte att säga något om det ännu, säger han.
Och från barnmorskornas håll är det inte mycket att förhandla om.
– Vi har lagt fram våra förslag och det är det vi vill ha, säger Ewy Eliasson.
Gå till toppen