Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Unga fick lära sig om sanatoriet

Hur hade barn med tuberkulos det när de låg på sanatorium i Vejbystrand för hundra år sedan? Och hur lägger man en steril kompress? Det var två av många frågor som barnen som besökte "En dag på KVS" fick svar på.

Gunilla Neumann och Gun Wendelbo på KVS-museet visade barnen hur man lägger en steril kompress.Bild: Magnus Erlandsson
KVS står för Kronprinsessan Victorias Sjukhus. Men från början hette det KVK, där K:et stod för det kustsanatorium som doktor Ernst Lindahl grundade år 1903. Det berättar Gunilla Neumann som är en av de ideella krafter som sköter museet och sprider kunskap om ortens historia.
– Utan KVK hade Vejbystrand inte funnits på det sättet det gör i dag. Innan var det bara fiskare och åkrar här, säger hon.
I dag har Gunilla Neumann och museikompisen Gun Wendelbo en speciell guidning för barn som inkluderar såväl praktiska moment som kunskap om sjukhusets historia. Barnen har fått testa att gå på kryckor och de har tittat på en så kallad gipsvagga som barn med skört skelett kunde ha kring kroppen i ett helt år. Nu har ett tiotal barn samlats runt Gun Wendelbo som visar hur man lägger en kompress enligt konstens alla regler.
– Var har du ont? frågar hon en pojke som heter Philip och smetar på något hon kallar för vampyrblod.
– Usch! Det ser ut som extrablod, säger han och grimaserar.
Svea Wendelbo är elva år och kommer från Kungsbacka. Hon sitter på en stol bredvid och studerar förfarandet.
– Jag har varit med förr, men det här har jag inte lärt mig förut. Innan i dag fick vi lära oss att barnen som låg här för länge sedan hade så svaga skelett att de inte kunde gå. Och att föräldrarna sällan kom och hälsade på dem. Och att de hade ett gips runt magen och ryggen, säger hon.
Innan teorilektionen tar vid bjuder KVS-museet barnen på glass.
– Det är roligt att få hit barnen. Det känns viktigt att den unga generationen förstår hur det var förr, säger Gunilla Neumann.
Gå till toppen